DSC_6047

DSC_6047

Саркофаг от IX век едва не уби човек

проекта за водния цикъл в квартал "Север" в Поморие. Малко след като багера ударил на твърдо, изкопните работи били прекратени и веднага били извикани археолозите. Когато се показал саркофага, била поставена и охрана да пази района, до пристигането на специална комисия, която трябвало да го отвори. Любопитен работник обаче успял да слезе незабелязан в изкопа. Мъжът се надвесил над саркофара, от който излизал зеленикав дим и мирис, по всяка вероятност на сяра. От изпаренията на работника му станало лошо и за малко не припаднал върху саркофага. Минути след като се свестил се изкачил на твърдата земя. Когато разказал за преживяното, никой не му повярвал. Историята му наподобявала на легендите, с които са обвити проучванията на пирамидите в Египет. Друг местен обаче решил да провери дали твърденията на работника са истина и той се промъкнал в изкопа. Щом се надвесил над капака на саркофага, го лъхнала острата миризма и главата му се замаяла. Мъжът разказа за прижевяното си пред екипа на Черноморие, но отказа да бъде сниман и да каже името си, явно осъзнавайки, че е стъпил в изкопа без разрешение.

Има нещо мистично и в това, че археолозите открили саркофага на 1-ви ноември, когато Православната църква отбеляза Архенгелова задушница, наричана още Мъжка задушница. В деня, в който душите на мъртвите слизат на белия свят, земните недра се отварят, за да разкрият една все още забулена в тайни история.DSC_6040

Саркофагът е изработен от туф андезит (айтоски камък). Капакът му е бил запечатан с розов хоросан. Върху него се чете старогръцки надпис. "Благодарение на специалиста Николай Шаранков бе разчетен надписа - Саркофаг на Теофилакт Лагоматис", разказа пред Черноморие археологът Никола Русев, който проучва терена. По начина на изписване на буквите на капака става ясно, че той е датиран не по-рано от IX век. От същият период е и църквата, в чието предверие е открит саркофага. Малко по-късно църквата се превръща в гробищна и около нея се оформя некропол. В саркофага са открити седем скелета, три от които на деца и само един череп. Останалите черепи са намерили погребани около него. "Интересното в случая е, че в саркофага са положени останките на християни. За това съдим по ориентацията му в посока запад-изток и това, че погребаните са със скръстени на гърдите ръце и липсват дарове", обясни Русев.

Часове преди екипът ни да посети разкопките на терена, археологът и колегите му открили бронзов реликварий. В средновековието те са били използвани за съхранение на частица от Светия кръст или на мощи. От едната страна на реликвария има изображение на света Богородица, от другата - на Иисус Христос. Какво съдържа реликварият, открит в Поморие тепърва ще става ясно. "Предстои да бъде отворен и да се види дали има нещо в него", уточни Никола Русев (на втората снимка).

На 6-ти ноември на място ще дойде комисия от Министерството на културата, която ще реши, какво ще стане с обекта. Очаква се тогава саркофага да бъде изваден и преместен в Историческия музей в Поморие, където вече се пази капака му.

Археолозите, които в момента проучват част от трасето, където ще преминава новия водопровод на квартал "Север" са извикани преди броени дни по спешност. Където и да са копали багерите, са се натъкнали на ценни находки. На място работят и археолозите Олег Александров и Иво Чолаков.

Олек Александров проучва част от сграда от римско време. DSC_5970Сградата е монолитна, има открити и колони, чиито диаметър е 1 метър. Датирана е от III век, а върху основите на старата е вдигната нова през IV век, която е просъществувала до VI век. "Намерихме и 72 монети от V век, заровени под плочка в пода. Това са медни монети - миними, с малка номинална стойност. Предстои да бъдат почистени в лаболатория, защото са се окислили", обясни Олек Александров (на третата снимка).

На част от крепостната стена се натъкнал Иво Чолаков (на четвъртата снимка). Тя е на няколко метра от сградата, която проучва колегата му Александров. Стената е на късноантичния град. "Тя върви в посока север и юг. От това, което сме проучили става ясно, че е унищожена през Средновековието", обясни Чолаков. Информацията, която археолозите черпят ще им даде възможност да се очертаят границите на древния град и неговите крепостни стени.DSC_6009DSC_6012