Управителят на Бургасбус Петко Драгнев мотивира исканото увеличение на цената на билета. Снимки Лина Главинова

Управителят на Бургасбус Петко Драгнев мотивира исканото увеличение на цената на билета. Снимки Лина Главинова

Цената на билета за еднократно пътуване в автобусите на общинския превозвач "Бургасбус" става 1.30 лева. Това решиха общинските съветници на сесия на местния парламент, която се провежда днес. Докладната записка с искане за увеличение на цената на билета за градските и междуселищни линии бе входирана от Петко Драгнев - управител на "Бургасбус" ЕООД.

Предложението на Драгнев е цената на билета за еднократно пътуване по градските линии да стане от 1.00 на 1.30 лева. Цената за закупен от шофьора билет през деня да стане 1.50 лева, а в часовете от 00:00 до 04:30 - 2.00 лева.

За междуселищните линии управителят на общинската фирма предлага - цена на билет за еднократно пътуване по направления: по тарифна ставка  от 0.132 лв/км до 0.152 лв/км., абонаментни карти по направления: по тарифна ставка от 0.077 лв/км до 0.089 лв/км при 50 броя пътувания.

Мотивите за исканото увеличение са направените разходи от фирмата по проекта "Интегриран градски транспорт", който Община Бургас изпълнява от 2007 година. Новата транспортна схема на Бургас по проекта бе въведена преди една година. По него бяха закупени и новите автобуси, за които Общината тегли заем в размер на 20 000 000 лева. Съгласно договор между Общината и "Бургасбус" фирмата нае новите автобуси, за които плаща сума в размер на 2 млн. лева. В рамките на проекта бяха монтирани и бордови устройства за чекиране на картите за пътуване и други.

Разходите на "Бургасбус" са се увеличили и заради удължаването на гаранциите на новите автобуси, които възлизат на 40 000 лева на месец. Пробегът на автобусите е нараснал с 10-15 000 км на месец.

Дебати около докладната записка почти нямаше. Тя бе разглеждана на три пъти в комисиите и отлагана веднъж за гласуване в залата на местния парламент. Съветникът Константин Бачийски (СЕК) зададе седем въпроса към Петко Драгнев във връзка с исканото увеличение на цената на билета. Според него, разходите на дружеството не съответстват на исканото увеличение от 30%.

"Цената на билета не се формира само на базата на цената на горивото. Има и други показатели, които оказват влияние като увеличението на минималната и средната работни заплати, с лизинговите договори за закупените микробуси и т.н.", отговори Петко Драгнев.

Съветниците подкрепиха скока на цената с 37 гласа "за", 4 "против" и 4 "въздържал се".

Галерия