DSC_1510

DSC_1510

СДС Бургас искат паметник на жертвите на комунизма

да бъде разгледано от местния парламент.

То е мотивирано както от смъртта на над 200 бургазлии, безмилостно ликвидирани по време на социалистическия режим у нас, така и от препоръките на ЕС за отдаване на почит на жертвите на комунистическите режими.

"Такъв монумент, както и специален ден за възпоменание е крачка към затварянето на пропастта в българското общество, изкопана от престъпленията на комунистическия режим в България, обявен за престъпен със Закона от  5 май 2000 година. Членове и симпатизанти на синята идея в Бургас от години настояват за издигане на мемориал на жертвите на комунизма и вече е крайно време тази кауза на СДС да бъде реализирана", каза областният секретар на СДС – Бургас Тошко Иванов.

"Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) с решение №1481 от 2006 година осъди престъпленията на националсоциалистическите и комунистическите режими в Европа и апелира за отдаване  почит на жертвите им. ПАСЕ призова за обявяване на 23 август за общоевропейски ден за почитане  паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, който да бъде отбелязан с достойнство и безпристрастност", допълни още той.

Идеята за осъждане престъпленията на тоталитарните комунистически режими съществува в още няколко европейски документа - №11112/2006г. на Комитета на министрите  на Съвета на Европа, резолюция на Европейския парламент "Европейската съвест и тоталитаризмът" от 2 април 2009 г.; Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 3 юли 2009г. "За ново обединяване на разделена Европа", посочват сините.

В архивите на СДС-Бургас се пазят много истории и съдби на загинали и репресирани местни жители, включително написани от близки и наследници на загиналите.

"Над 100 милиона са жертвите на тези режими и България е една от страните  с най – много жертви в Европа. Само в първите два месеца след 09.09.1944 г. са убити без съд и присъда 26 850 българи. Елитът на нацията е безмилостно ликвидиран", сочат данните, събрани от СДС-Бургас.

"Демократична коалиция" предлага проектът за монумент на жертвите на комунизма да бъде изготвен от общинска администрация. Съюзът на архитектите в Бургас е предложил мястото да бъде в градинката до църквата "Света Богородица", но крайното решение трябва да вземе общината. Вносителите настояват  проектът и мястото да са определени до края на тази година, а парите за монумента да се предвидят в бюджета за 2013 година.