СДС иска диференцирана ставка за лекарства и учебници

Според него това е наложащо, както стана с промяната на ставката за туристите и туроператорите.

 

Сините няма да подкрепят бюджета за следващата година във вида, в който се предлага в момента. "Пълно безумие е да се говори за доплащане на здравното лечение. То би имало резон, само ако пациента си доплаща за нещо, което е извън основния пакет, за който вече са му внесени здравните осигуровки", смята д-р Шарков. Според него реформата в здравеопазването трябва да се прави успоредно с модернизирането на спешната медицинска помощ и обучаването на парамедици. "Там, където болниците бъдат преструктурирани трябва да има възможност за 50 минути болния да бъде транспортиран до място, където да му се окаже медицинска помощ", заяви депутатът. Той е на мнение, че трябва да се даде възможност на завършващите медицина за след димпломна квалификация. "В противен случай ще стигнем до там да внасяме лекари от Шри Ланка", убеден е д-р Шарков.

СДС е отправила питане за вредата от шума от прелитащите над бургаските комплекси самолети. От парламентарната група на сините са поискали отговор от министър Нона Караджова за екологичната оценка на летището. Последното замерване е направено преди 3 години.

Кметът на Бургас Димитър Николов настоява да се намали шума от летището. Преди две седмици кметът поиска от фирмата-концесионер да се ангажира с изграждането на специална шумоизолираща стена, която да намали значително шумовото замърсяване. Друга мярка срещу шумовата агресия от самолетния трафик, която бе коментирана, е възможността за промяна при захода на самолетите. Целта е те да не прелитат ниско над жилищните територии в Бургас.