Vzriv22

Vzriv22

Седем са загиналите при взрива на летище Бургас (обновена)

15 и 17 годишни тийнейджъри. Детето и младежите са с повърхностни рани.

Единият е починал в бургаската болница, след като е транспортиран там. Мъжът е приет с множество изгаряния и е починал вероятно от това.

Трима са тежко пострадалите - двама мъже и една жена. Те са настанени в "Реанимация". Единият е в критично състояние със засегнат черен и бял дроб и диагфрагма.

"Няма опасност за живота на плода при двете пострадали бременни жени", каза зам.-кметът по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян.

Утре се очаква да пристигнат лекари и психолози от израелски клиники, които ще консултират ранените.

Взривът е станал около 17.00 часа на паркинга през терминал "Пристигащи". В автобуса, под който е била поставена бомбата, е имало 40 туристи от Израел. Те са кацнали на летището с полет на авиокомпания "Air Via" от Тел Авив в 16.38 часа. Целта на посещението им е да играят в казиното в Слънчев бряг. Туристите са били посрещнати от представител на фирма "Ортана" и качени в автобуса. Минути, след като всички са били вътре е избухнала бомбата. При нея е пострадала и представителката на фирмата, която е откарана в Шокова зала на МБАЛ Бургас. Шофьорът на автобуса е загинал.vzriv44

При взрива огромни пламъци са се извили в небето. На място веднага са пристигнали линейки от държавната и частната МБАЛ "Лайф Хоспитал". Част от ранените са откарани в "Лайф Хоспитал", където им се оказва лекарска помощ.

Тези, които не са сериозно ранени са транспортирани в МБАЛ, където са настанени в различни отделения, за да бъдат разпитани. Вода и одеала са им осигурени от Гражданска защита и БЧК. На място пристигнаха и представители на други туроператориски фирми, за да помагат при превода на пострадалите, които не знаят английски.

На снимката с кръгче ясно се вижда как е изгорял намиращият се в близост до взривения автобус.

Президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът Симеон Дянков и кметът на Бургас Димитър Николов пристигнаха преди минути в болницата.

Районът около летището е отцепен и достъпът е забранен.

"Дора транс" ЕООД е автобусната фирма, наета да превозва еврейските туристи от летището до Слънчев бряг. Фирмата е с регистрация в община Несебър и има лиценз за извършване на транспортна дейност под номер 1241.

"Работим добре с израелските служби. Няма да има проблем с туристите, които са на почивка у нас", това заяви токущо вицепремиерът Симеон Дянков. Той е в бургаската болница, за да види на място пострадалите. "Лекарите тук  са се справили отлично. Болниците в страната са готови да приемат пострадали при нужда", каза здравната министърка Десислава Атанасова.

Израелци, които летуват в момента в Слънчев бряг пристигат в Бургас, за да научат от първо лице за трагедията и да видят своите сънародници. Екип на израелска телевизия предава директно за атентата. Все още няма официална информация за извършителя на взрива и кой го е поръчал. 

Снимки Татаня Байкушева