DSC_3508

DSC_3508

Сформираха кризисен щаб за Морската гара. Чакат 2000 пасажери

и в него влизат представители на "Пристанище Бургас", "Пристанищна инфраструктура", "Гранична полиция". Целта е да бъдат координирани действията за навременното приключване на строително-монтажните работи и посрещането на първите туристи. По предварителен срок гарата трябва да бъде готова до 1-ви октомври. Старото ръководство на пристанището беше поело ангажимента, гарата да бъде завършена в края на август.DSC_3511

"Изграждането на Морската гара е част от проекта "Зона за обществен достъп", който е спрян. Затова гарата се изгражда с държавни средства, осигурени от предприятие "Пристанищна инфраструктура. Проектът е закъснял, защото гарата трябваше да бъде готова още през 2011-та, а цялостния проект финализиран през 2014 година. Въпреки забавянето, ще се опитаме до началото на туристическия сезон през следващата година да бъдем готови", каза Павел Маринов.

"На 5-ти октомври тук ще акостира първия лайнер с 2 000 пасажери на борда и ние ще можем да ги посрещнем", допълни Николай Тишев изпълнителен директор на "Пристанище Бургас". До края на годината на гарата трябва да бъдат обслужени общо 5 кораба.DSC_3541

"Тъй като входовете няма да бъдат отворени до тогава, туристите ще бъдат извозени с автобуси. Организацията трябва да е много стегната, защото за обработването на един турист е предвидено време от 6 секунди. За целта от "Гранична полиция" ще осигурят 8 КПП-та", допълни Илиан Тенекеджиев от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" в Бургас.

Наесен трябва да започне и изграждането на трафик кулата в Бургас. Тя ще се намира в непосредствена близост до Морската гара. Средствата за нея са осигурени.

Общо 24 млн. евро са необходими за завършване на цялостния проект "Зона за обществен достъп". В сумата са включени и парите за строежа на кулата. Проектът предвижда зона за развлечения, както и яхтено пристанище, изграждане на инфраструктура и други. "Ще привлечем средства за довършване на проекта по всяка вероятност чрез банки", обясни Павел Маринов.