DSC_1125

DSC_1125

Ще гласувате ли на 25-ти? За или Против референдума

кмет на район, кмет на кметство, общински съветници. Успоредно с това ще се проведе и референдум с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?". Възможните два отговора са: Да или Не.

Електронното дистанционно гласуване ще допълни традиционния метод на гласуване. Много повече български граждани, живеещи зад граница, както и много граждани в страната ще могат по-лесно да упражнят конституционното си право да участват в избори и референдуми и да бъдат политически представени. Ще се осигури достъп до механизмите и начините за гласуване по електронен път, включително за избирателите със специфични физически потребности.

Кампанията за референдума обаче остана някак встрани от основната, която е свързана с местния вот. Затова сайт Черноморие се обърна към представители на различни политически партии с въпроса: "Подкрепяте ли референдума и как ще гласуват членовете и симпатизантите на вашата партия?". Отговорите и мненията по темата ще дадем в няколко последователни статии.

Димитър Бойчев - народен представител и областен лидер на ГЕРБ - Бургас:DSC_9817

Подкрепям референдума. Направих го още, когато гласувахме в Народното събрание въпроса, касаещ допитването. Въвеждането на електронно гласуване е много важно, особено за българите, които живеят в чужбина. Над 2 млн. наши сънародници нямат адекватни условия, за да участват в изборите. Въвеждането и на електронно гласуване, като опция ще им даде възможност по-активно да участват в изборния процес.

Ще гласувам на референдума и призовавам всички да го направят, за да има той успех!

DSC_3934Атанас Зафиров - народен представител от коалиция "БСП - лява България":

От вас чувам, че ще има референдум. Той има за цел да обслужва определени партии, които искат да се докарат пред избирателите. Референдумът с този въпрос не ми е на дневен ред. Ако бъде въведено електронното гласуване, това ще бъде най-лесният начин за корпоративен вот. По този начин ще бъде легализирано и купуването на гласове.

Подкрепям смислените референдуми, но няма да подкрепя този. Ще гласувам против.

Николай Тишев - областен председател на БСП - Бургас:DSC_3938

Няма да участвам в този референдум, защото при въвеждането на електронно гласуване няма гаранция за защита на вота. Той по никакъв начин не решава въпроса с купуването на гласове. Дилърът на купен вот може три месеца по-рано да мине, да събере личните карти и в деня на изборите просто да седне пред компютъра и да гласува вместо хората, на които е платил да му предоставят данните си. Сега се оплакваме, че 50 000 български граждани, които живеят в Турция и имат двойно гражданство гласуват. А представяте ли си, какво ще стане, ако бъде въведено електронното гласуване и го направят 200 000 души в Турция?

DSC_2566Живко Табаков - заместник-областен и общински координатор на партия "Движение България на гражданите" в Бургас:

Едно от най-добрите неща на демокрацията са референдумите. Трябва да има повече обществени допитвания и те да бъдат на различни теми. Ще подкрепя този референдум, защото при успех той ще даде възможност за по-активно участие в бъдеще в изборите. Като съвременен човек, държа да се развива гласуването и в тази посока. Призовавам нашите членове, симпатизанти и жителите на общината да отидат и да гласуват и независимо от техния избор - да или не, да изразят своето мнение.

Очаквайте продължение

Галерия