Ще замерват отново плажа на Вромос Преди два дни на плажа бяха поставени табели, че къпането е забранено и бе оповестено, че ивицата е радиоактивна и крие опасност за пражуващите.

 

Областният управител Константин Гребенаров е бил задължен от главния държавен здравен инспектор на България д-р Тенчо Тенев да издаде заповед за забрана на плажуването в залива Вромос, след като направените изследвания са показали, че радиационния фон се е повишил два пъти. Сигналът за това е подаден още през декември миналата година от военни, които правят периодични замервания заради здравето на военнослужещите. От тогава до момента са направени три замервания, които са показали, че фонът се е повишил от 0,16 до 0,32 микро силвер часа. Цифрата обаче била под критичниата граница.

Днес министърът на финансите Симеон Дянков и областният управител Константин Гребенаров се срещнаха с протестиращите в Черноморец. Повод за срещата бе заповедта за забрана ползването на плаж "Вромос". Два бяха основните въпроса, които тревожат местното население.

На въпроса "Има ли връзка между издадената заповед и проекта "Бургас – Александруполис", Симеон Дянков категорично заяви, че промяна в становището на правителството относно проекта няма и заповедта не свързана по никакъв начин с него. Дянков пое ангажимент да бъде събрана пълна информация относно плажа "Вромос", дори ако се наложи  да бъдат направени повторни замервания.

От своя страна Гребенаров обясни на присъстващите, че заповедта е издадена на базата становищата на редица  компетентни институции, според които има повишаване на радиационния фон до два пъти.

"Като местен жител, който е запознат с проблемите в туризма, с неохота издадох настоящата заповед, но не мога да замълча и да рискувам здравето на хората, при условие че редица компетентни институции посочват, че проблемът със замърсяването на плажа не е окончателно решен и той е опасен за здравето на хората", коментира Гребенаров.