DSC_5296

DSC_5296

Скандал! Ин витро клиника от Плевен откри филиал в общинско ДКЦ в Бургас

на управителя на ДКЦ I д-р Борис Борисов и пациенти на клиниката в Плевен.

Разрешително за започване на дейността на клиниката в Бургас обаче все още няма. "Няма регистриран филиал на плевенската клиника в Бургас. На това място функционира само ДКЦ I. Ако такова здравно заведение работи, значи е незаконно", каза пред сайт Черноморие временно изпълняващият длъжността директор на РЗИ Бургас - д-р Вергиния Цанова.DSC_5301

Доц. Конова наела два лекарски кабинета с обща площ около 40 кв.м. на третия етаж на общинското ДКЦ. "Срещнах се с нея и част от екипа й. Поискаха да наемат кабинети за медицинска дейност. Сключихме договор за две години. Но какво точно ще правят ще стане ясно, когато излязат документите им за регистрация", коментира управителят на ДКЦ I д-р Борисов (на снимка №2). След проявения от доц. Конова интерес към ръководеното от него здравно заведение, д-р Борисов се обадил на зам.-кмета по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян. ДКЦ-то е на общинско подчинение, управителят му се избира след обявен конкурс, а допуснатите до финала кандидати се гласуват на сесия в Общинския съвет. От друга страна община Бургас даде хиляди левове за обзавеждането и закупуването на апаратура за ин витро центъра, който работи в МБАЛ Бургас. В следващия момент обаче частна клиника за ин витро наема помещения в общинско здравно заведение. DSC_5313DSC_5314

Д-р Борисов не отрече, че е уведомил д-р Мануелян за действията си. "Питайте РЗИ дали е законна дейността на центъра или не. Те са институцията, която следи тези неща. Но д-р Борисов няма никаква вина. Като ръководител на ЕООД, макар и общинско, той е в правото си да вземе решение за отдаване на свободни помещения под наем. Нямаме нищо против тези приходи, стига да са законни. До колкото знам, на д-р Борисов са му показани лицензите на клиниката в Плевен. Ако те се регистрират да извършват дейност, ще има полза от тези услуги в Бургас. Така ще се стимулира и конкуренцията в града", коментира д-р Лорис Мануелян - зам.-кмет по здравеопазване в община Бургас.

"Ин витро няма да се прави тук. Само консултации и изследвания", твърди управителят на ДКЦ I. В договора за наем той отдава два кабинета, на единия има поставена табела АГ кабинет (снимка №1), на другия - лекарски кабинет. В рекламните материали на клиника "Света Елисавета" обаче пише, че открива свой филиал в Бургас (снимка №4). Според листовките, които се раздават на регистратурата на ДКЦ I, във филиала ще има център за комплексна диагностика и лечение на репродуктивни неуспехи, ин витро процедури. Такава информация е публикувана и в платения материал в приложението "Твоят ден", който излиза във вестниците "Труд" и "24 часа" (снимка №3). Според информацията в "Твоят ден", доц. Конова "идва на крака при бургазлии да помага за бебе" и по този начин ще се сложи "край на изморителните пътувания до Плевен на бургазлии с проблеми при зачеването на бебе". В статията пише още, че "Бургаският филиал ще разполага с кабинети за консултации, диагностика и терапия". На практика кабинетите са два - единият е с площ от около 20 кв,м., другият - 15 кв.м.

Филиалът на плевенския център още не работи, заради нужното разрешително за това. На регистратурата в ДКЦ-то обясниха, че това може би ще стане след Гергьовден. Прегледите, консултациите и манипулациите, които ще се извършват от екипа на доц. Конова не се поемат от Здравната каса. Цените са обявени в сайта на центъра.

"Не знам, кога ще получат разрешение за дейността си", допълни д-р Борис Борисов.

От РЗИ обясниха, че ще направят проверка по случая. "Ако има нарушения, ще бъде извършен и медицински одит", коментира шефката на РЗИ д-р Вергиния Цанова.