VodnaTopka3

VodnaTopka3

Скандал на финала по водна топка в Бургас

пренебрегнати, а факторът домакинство принизен и опорочен.

Спечеленото от бургаските момчета второ място в шампионата беше присъдено на участвалия уж извън класирането на първенството втори отбор на "Локомотив-Н.Н." (Сф).

По време на официалното награждаване представителите на Българска федерация по водна топка наложиха своя сценарий по връчването на медалите. Те иззеха полагащото се право на домакините да организират церемонията. Дори бяха отхвърлени предложените от директора на отдел "Спорт" към общината Веселина Деведжиева начини как да протече самото връчване на медалите.
С микрофон в ръка председателят на Съдийската колегия към БФВТопка Матей Попов сричайки повтори два пъти, че в крайното класиране, според постигнатите резултати и сбор от точки, на второ място се класира "Локомотив II"! Сед това "сдъвка" набързо, че сребърните медали печели отборът на "Черноморец", а шампион е "Локомотив-Н.Н.I"!
Изнесеното по този некоректен начин класиране шокира бургаските привърженици на водната топка, а фиаското предизвика огромното възмущение на представителите на Община Бургас д-р Ивайло Димитров и Веселина Деведжиева. Своето несъласие с така представеното класиране изрази и бургаски рефер, свирил на финалите.

Стигна се дори дотам, че родители поискаха обяснение от Матей Попов, след като "Черноморец" не е втори, кое място заема и как тогава получава сребърните медали. В последствие се оказа, че шефът на съдиите е прочел готов му подаден текст, написан лично от човек на "Локомотив"!
Гаврата с бургаската водна топка продължи и след като беше връчена купата на шампиона. Тъй като комплектът медали е само за три отбора и за да не се налага да си "делят" отличията, от "Локомотив" извадиха втори набор медали, които най-демонстративно окачиха на състезателите на втория си отбор.

Показност, която беше целенасочена срещу домакините и която не кореспондира с феърплея.

Как се стигна до тази гротеска?

С решение на Управителния съвет на БФВТопка "Локомотив-Н.Н."е допуснат да участва в първенството с два отбора. На заседание, проведено на 9 феврурари 2011 г., се решава вторият отбор да играе в шампионата извън класирането заради протест на част от клубове в страната. Така на свое заседание УС решава всички резултати от срещите с "Локо II" да се анулират. Освен това се отменят и присъдените служебни загуби на отборите, отказали да играят в квалификациите срещу "Локомотив II". Това са "Септември" (Сф) и "Ботев 2000" (Враца). В разпространеното до всички клубове решение на УС се казва още: "Класирането да се извърши на основание на резултатите от изиграните срещи между останалите пет отбора в гр.Б. В първа финална група за юноши младша възраст участват класиралите се отбори на 1,2 и 3 място от "А" и "Б" квалификационни групи и отборът на "Локомотив Н.Н. II" Извън класирането".VodnaTopka4
Така според официалното решение на УС на федерацията и постигнатите резултати от редовното класиране в първенството отборът на "Черноморец" печели втрото място и вицешампионската титла при юноши младша възраст. Трети е бронзовият медалист "Черно море" (Варна), а първи е редовно участвалият в шампионата "Локомотив Н.Н.", който в тази възрастова група (няма спор) е най-добрият. Следват "Комодор" (Вн), "Септември" (Сф) и "Ботев 2000" (Вр).

Без коментар оставаме използването на състезатели от първия и втория тим на “Локомотив” в мачовете, което нарушава изискването броят на един състав да включва до 13 души.  
Без коментар оставаме и решението на БФВТопка да допусне до участите втори отбор на "Локомотив Н.Н." в едно и също първенство. Освен, че не кореспондира с общоприетите правила, това е и прецедент в българския спорт.
От Община Бургас заявиха, че няма да останат безучастни. За скандала на басейн “Флора” ще бъде уведомен кметът Димитър Николов.