Така изглежда картата на страната за първите 15 дни на юни. Графика НИХМ

Така изглежда картата на страната за първите 15 дни на юни. Графика НИХМ

През първите дни от юни над страната ще преобладава слънчево време с преобладаващи максимални температури между 28° и 33°. Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони и на отделни места ще превали и прегърми, съобщават от Национален институт по метеорология и хидрология.

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд, главно над източните и планинските райони, ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 27°.

Към 6-и през страната ще премине атмосферен фронт, температурите ще се понижат и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на периода на много места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. И през следващите дни до средата на месеца температурите ще близки до обичайните за периода, но ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд, и до полунощ на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13-и, когато и температурите относително ще са по-ниски.