DSC_7517

DSC_7517

След месец отварят порта за туристи

от фирмата, сключила договор с порта. До две седмици порталът, през който ще влизат туристите ще бъде готов и ще започне монтажът му.

DSC_7529DSC_7504 До тогава трябва да бъде съборена стената. Вторият портал, през който ще минат автобусите, извозващи пътниците от луксозните лайнери, ще бъде отворен, след събарянето на старата тоалетна. Сградата е публична държавна собственост и трябва да има решение на Министерски съвет за събарянето й.

Отварянето на пристанището е част от проекта "Зона за обществен достъп". Напрежението около проекта ескалира през последните седмици. Напрежението нарасна, след като кметът на община Бургас Димитър Николов входира докладна записка с искане да бъде прехвърлен имот от 80 дка от пристанището - публична държавна собственост за стопанисване на местната власт. Докладната нажежи страстите и предизвика недоволство сред работещите в пристанището, които видяха в нея заплаха за работните си места. Работниците дойдоха на сесията във вторник, когато Николай Тишев - изпълнителен директор на "Пристанище Бургас" ЕАД и зам.-кметът по финанси на община Бургас Красимир Стойчев се договориха докладната да бъде преработена. Така се стигна до отварянето на пристанището зад Старата фрегата и обособяване на пешехоодна зона покрай вълнолома, първо корабто място, Морска гара, Фара и яхтения клуб.

След приключването на разчистването на терена, порталът ще бъде отворен за влизане от 7 до 22 часа.