DSC_6893

DSC_6893

След пороя, Черноморие преброи шахтите на ларгото

(5-ти септември) плуваше във вода. Само за няколко часа над града се изляха 90 литра. Липсата на дъждовна канализация и малкото на брой шахтиDSC_6889 в централната част на града я превърнаха в река, на места дори в езеро. По-смелите газеха във водата, която в района на гарата стигна до половин метър. Днес все още си личат следите от кал,DSC_6915 които водата е носила.

Екипът на сайта ни реши, да преброи, колко решетки на шахти са поставени в участъка от ж.п гарата до площад "Тройката" и в ръкавите, където бе направен ремонта. Стандартните решетки са с размер 3 метра на 25 см.DSC_6918 На места те са значително по-малки. Най-малката шахта е на улица "Хан Крум", а на улица "Милин камък", в пресечките между общината и данъчното и между данъчното и сградата, където е галерията на художниците - шахти липсват. На "Апостол Карамитев" също е една, доста под стандарта.

От началото на "Александровска"DSC_6920 до "Тройката" преброихме 22 решетки на шахти. На улица "Александър Велики" са поставени две. На "Васил Априлов" също са две. На улица "Св. св. Кирил и Методий" е една. В района на дупките са две.DSC_6924 В отрязъка от сградата на общината по улица "Алеко Богороди" до пресечката на "Константин Фотинов" има само една шахта. Една е и шахтата, която се намира зад опашката на фонтаkа делфин по "Александровска".DSC_6926

Не е чудно тогава, че в петък следобед градът плуваше във вода. Виновен за това е не само дъжда, с който се оправдават всички. Вина имат и тези, които са проектирали ларгото - фирмата на покойния архитект Петко Йовчев, а надзорната фирма е "Трафик Консулт".

За обновяването DSC_6934на централната част на града и късите улички община Бургас спечели проект "Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. "Александровска" - от пл. "Царица Йоана" до пл. "Тройката",DSC_6908 ул. "Св. св. Кирил и Методий". Обектът бе изпълнен от фирма "Трейс Бургас" ЕАД след спечелен конкурс за възлагане на обществена поръчка. А стойността на обекта е 3 781 302,62 лева.

По ирония на съдбата ларгото бе открито преди три години Росен Плевнелиев - тогава министър на регионалното развитие и благоустройството, докато навън валеше слабо и чадърите по-скоро пазеха костюма му от капките.DSC_5559

Дали Европейският съюз знае, че парите, които е отпуснал за централната част на Бургас за няколко часа бяха под вода и сигурно това няма да е за последно?