0097

0097

Сметната палата ще проверява как се харчат парите за ВУЗ

 у нас и как са се реализирали завършилите студенти на пазара на труда. Одитът ще бъде извършен за периода 1.01.2009-31.12.2011 година.

Той е възложен от парламента. Такъв одит се прави за първи път. Той е инициран от депутатите от ГЕРБ - Ваня Донева, Борис Грозданов и бургаският народен избраник - Диана Йорданова. Предложението е гледано на комисия и предстои тази седмица да мине и в пленарна зала.

"Целта му е да покаже дали средствата, които се отпускат от държавния бюджет са правилно изразходвани в сферата на образованието. Одитът трябва да покаже и ефективността на образователната ни система, дали правилно са заложени бройките за отделните специалности в университетите, които са на държавна издръжка и каква е реализацията на завършилите след това", каза Диана Йорданова.

Проверката на Сметната палата трябва да приключи до 31-ви декември и да даде редица отговори, след които дали цересъобзано се харчат държавните пари за обучението на бъдещите висшисти. Само за 2011 година по бюджетите на ВУЗ-ете са преведени 325 939 000 лева, а общият размер на извършените разходи е на стойност 607 392 000 лева.