DSC_0974

DSC_0974

Созопол събира потомци на бежанци ще се проведе на 25-ти април. В нея ще се включат потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Тя се провежда със съдействието на Тракийско дружество "Яни Попов" - Созопол и с помощта на Община Созопол.

Националната среща е завръщане към родовите корени, към спомена за прадедите, към техния бит и обичаи, откриване на  досега неоткрити близки и роднини, едно чувство на вълнение, което с думи не може да се опише.

На националната среща "Завръщане към корените" ще присъстват Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и членове на централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, съорганизатор на срещата.

На срещата са поканени да присъстват потомци на бежанци, представители на Европейския парламент, на държавни институции, редакционния екип на вестник "Тракия", историци, прависти, експерти от комисията по Тракийския въпрос към СТДБ, експерти от Държавна агенция "Архиви" по проект "Български имоти на българи - бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия", екипа на предаването "Прокудени от бащин край".