Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт. Снимка Димитрина Павлова

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт. Снимка Димитрина Павлова

Спират издаването на QR кодове за влизане в Гърция до 14-ти юли. За това информира посолството на Гърция у нас МВнР. Действията се във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон". Задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ  QR код, няма да бъде наличен за пътуване през ГКПП "Кулата-Промахон" до 00.01 часа на 14-ти юли 2020 г.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15-ти юли.

Гръцкото посолство информира също, че новите правила влизат в сила на 15-ти юли 2020 г. в 6 часа сутринта, а не както бе съобщавано до сега -  от 14 юли. Припомняме, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон", по несъществени причини, са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция.

Гръцкото посолство уточнява, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в  национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

За улеснение на българските граждани МВнР публикува списък с лицензираните лаборатории у нас за извършване на тестове за коронавирус, който е достъпен на официалния ни сайт, както и на сайтовете на посолството ни в Атина и на Генералното консулство в Солун на следните линкове:

https://mfa.bg/bg/situationcenter/25986

https://www.mfa.bg/embassies/greecegk/news/25984

https://www.mfa.bg/embassies/greece/news/25983

Гърция иска отрицателен тест PCR за влизане през ГКПП Кулата - Промахон