DSC_9971

DSC_9971

Станишев в Бургас: Няма да се крия, ще се включа в евролистата

лидерът на БСП Сергей Станишев на XIX общинска конференция на партията в Бургас. Той направи анализ на процесите в партията, свързани с проекта на президента Георги Първанов "АБВ" и подготовката за изборите за Европейски парламент. "Защо сега започнаха да правят "АБВ", когато протестите заглъхнаха и социологическите проучвания показват, че БСП води? Евроизборите ще се превърнат в местни избори. Четири пъти говорих с Ивайло Калфин (настоящ евродепутат от "Коалиция за България" и водач на листата на "АБВ" на изборите през май б.а.). Последният път му казах: "Ивайло, не е късно да направиш крачка назад".DSC_9952 Калфин за жалост е само инструмент. Винаги е болно, когато се налага да работиш срещу свои. Партията обаче не може да бъде разграден двор и всеки, който е недоволен от нещо на местните избори догодина да се яви с паралелна листа, но да твърди "Аз съм от БСП", заяви Станишев.

Според него, проектът на Първанов работи в полза на ГЕРБ и на тези, които искат да върнат България в ситуацията преди февруари 2013 година. Това го е провокирало и да реши да участва в листата на БСП за вота през май. Той припомни допуснатите грешки по време на евроизборите през 2007-ма година.DSC_0027-1 Тогава имаше три леви листи - на БСП и Движение за социален хуманизъм, на Социалдемократите и на БКП. "Тогава ГЕРБ ни водиха с 5 000 гласа, а заради нашите три листи 60 000 гласа отидоха в канала. Случващото се сега е вредно действие срещу БСП обслужващо ГЕРБ, целящо да открадне първото място на БСП", допълни Станишев.

На днешната конференция на партията в Бургас бяха издигнати 52-ма души, номинирани за листата за Европейски парламент. Кандидатите ще бъдат одобрени на Областен съвет на партията, след което ще бъдат гласувани от Изпълнителното бюро на партията. По време на форума бе дискутирана и паралелната листа на Георги Първанов, водена от Калфин.

"Преди две седмици Първанов пожела среща с нас, хора с които е работил. Ние единодушно отказахме подкрепа. В Бургас знаем, какво означават паралелни листи. Още от 2003-та година сме имунизирани от тези проблеми", заяви Стойко Танков.

"Работили сме за Ивайло Калфин, работили сме и за Георги Първанов. Нямаме обаче правото да се връщаме назад. Днес нашият лидер е Сергей Станишев. БСП е силна и ще преодолее проблемите", заяви евродепутатът Маруся Любчева. Тя е сред номинираните за листата на червената партия. Бургаската организация настоява неин кандидат да бъде в избираемата зона на листата.