obshtina

obshtina

Старият кмет на Царево скочи срещу новия, заради ремонт на улица

Реакцията на Арнаудов е в качеството му на председател на БСП в морската община. Неговото име стои под декларацията, която е изпратено до кмета Лапчев и до председателя на Общинския съвет в града. Декларацията е във връзка с реконструкцията на улицата и намерението, по думите на БСП, за изсичане на зелената растителност. Към нея има приложена и подписка от жители на града.

"Вярно е, че градът ни се нуждае от паркинги, но едва ли централната улица следва да реши този проблем. Основателното недоволство на гражданите е предизвикано на първо място: от бюрократичното отношение към значима промяна на централната улица на града, на второ място: от сантименталното отношение към дървесния вид – липите, които ухаят чудесно, предпазват хората през лятото от слънцето и дават своеобразен облик на тази улица. По този начин тя заслужено предизвиква   гордост у жителите и възхищение сред гостите на града. На трето място, но особено важно, са проблемите които ще възникнат с подземната инфраструктура, оставаща под асфалта в уличното платно. Това е частично решение, нарушаващо общата визия, тъй като липсва, предложение за отсечката от кръстовището на улица "Преображенска" до завоя на улица "Васил Левски", се казва в декларацията на БСП.

Според червените в Царево конфликта има и той е породен от факта, че "идеята за нови паркоместа не бе обсъдена действително с гражданите на Царево, след изготвянето на варианти за инвестиционен проект на уличното платно и проект за зелената система, със съответна ситуация и вертикална планировка, изготвени от експерти с необходимата компетентност като бъде отчетен националния и европейски опит".

В декларацията се настоява "при подобни ситуации, кметът на общината и общинската администрация да изготвят необходимите инвестиционни проекти, съгласувани с ВиК, ЕВН, БТК, РИОС и обсъждани с гражданите".

"На проведените обществени обсъждания дойдоха няколко човека. Работим по този проект от март месец и не искаме да го направим на всяка цена. Всички документи са съгласувани с инстанциите. Вече са сменени бюрдюрите. Търговците са доволни, защото се отпуши потока от хора. Това улеснява и майките с колички, които могат да минат по улицата без да се блъснат в кола", коментира декларацията кметът на община Царево Георги Лапчев. На улицата са оставени места, където ще бъдат засадени новите дръвчета и това ще стане на есен, не в разгара на лятото.

"Явно с тази декларация БСП се опитва да си създаде медиен имидж. Жалко е, че се преекспонира един нормален случай. Да не говорим, че г-н Арнаудов е изсякъл дърветата по улица "Георги Кондолов, когато е била ремонтирана. За разлика от него ние ще залесим и то в подходящото време", допълни Георги Лапчев.