Присъствието на Стефан Цанев е своеобразна благословия за Бургас, каза кметът Димитър Николов (вдясно). Снимки Бургас без цензура

Присъствието на Стефан Цанев е своеобразна благословия за Бургас, каза кметът Димитър Николов (вдясно). Снимки Бургас без цензура

Имам отговорност пред себе си и Бог, никой друг не може да ме съди, сподели писателят Стефан Цанев на премиерата на последната си стихосбирка "Небесна гледна точка". Представянето на поетичната книга събра над 250 души в двора на Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас.

"Възпитани сме с творчеството на Стефан Цанев. Ние нямаме национален идеал, нямаме духовни водачи. Убеден съм, че именно такъв стои пред нас. Обичаме го, уважаваме го. Неговото присъствие е своеобразна благословия за Бургас", сподели в началото на срещата кметът на Бургас Димитър Николов. Той призна, че на празника на града миналата година (6-ти декември) си е пожелал именно Стефан Цанев да гостува в Бургас.

"Небесна гледна точка" е книга, която ни помирява с тъгата, с миналото, със загубата на памет, на увереност в себе си. Тя е посветена на Космоса. Книга за смисъла и таланта", каза модераторът на срещата Светлозар Желев.

"Не знам дали си представяте, колко много се вълнувам. Моят път като драматург започна през 1962 година в Бургас. Беше период на размразяване. Христо Фотев ме срещна по "Раковска" (улица "Георги Раковски" в София б.а.) и ми предложи да заминем за Бургас, бил назначен като драматург в театъра, за да пишем пиеси. Бахме млади, бяхме сами. Направихме тур за овации по заведенията в Бургас и заминахме за Созопол. Взехме си една стая, в която имаше четири стола. Седнахме с гръб един към друг, използвахме два от столовете, за да си сложим пишещите машини. За една седмица написах "Истинският Ивайло". Христо написа първо действие от своята пиеса, която не довърши. Върнахме се в Бургас, за да поставим моята пиеса. 10 дни преди премиерата дойде от София комисия от 40 души и решиха да спрат пиесата. Атанас Михайлов, тогава директор на бургаския театър, не се съгласи. Убеждаваха го цяла нощ. Удряха с юмруци по масата. Заявиха: "Няма да се лигавим със Стефан Цанев, спираме го". Нямах пари да се прибера в София. Актьорите ми събраха сумата и ми купиха една кутия цигари "Слънце", така започна разказът си Стефан Цанев.

"Най-тъжното нещо на старостта е, че връстниците измират. Кирил Дончев, той написа музиката за "Истинският Ивайло", е единственият жив, с когото съм работил. Всеки един от нас двамата убеждава другия да се държи, да не умира пръв", продължи Цанев.

Той не пропусна да прочете няколко стихотворения от последната си стихосбирка "Небесна гледна точка". Шест от стихотворенията в нея са писани в периода 1980 - 1999. Останалите са написани през XXI век. Според авторът, тази поетична книга е разговор с Бог и тя няма да зарадва хората.

Стефан Цанев призна, че пише лесно. "Изкуството е забавление за хората, които се занимават с него", допълни той.

Близо час след премиерата авторът на "Български хроники" раздаваше автографи на своите читатели, които бяха дошли на премиерата на "Небесна гледна точка".

Галерия