DSC_1674

DSC_1674

Стоянов харчи 900 лв. за имен ден в трудните, но и във веселите и празничните моменти. В поредицата ще намират място родени в Бургас, живеещи и работещи в града и страната именици. Така читателите на любимия сайт ще имат възможността първи да научат за тях, както й да разберат, какво ги вълнува и радва около тези имени дни.

На 18-ти януари - Атанасовден, имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско.
Попитахме няколко известни бургазлии на кого са кръстени, спазват ли традицията и имат ли незабравим имен ден.
На дядо си Атанас по бащина линия е кръстен бургаският депутат Атанас Зафиров. В рода му имената Атанас и Зафир се редуват през поколение. "Не съм много по празниците и с годините все по-рядко празнувам, но обикновено се събираме с приятели", сподели Зафиров. Най-незабравим за него си остава имения ден преди няколко години, когато на чаша вино с представителите на четвъртата власт (медиите) той предрече края на политическата зима за своята партия БСП в Бургас.
Зам.-кметът по евроинтеграция в община Бургас Атанаска Николова празнува имен ден днес. DSC_6821Тя носи името на баба си Атанаска. "Всеки път празнувам различно, зависи дали 18-ти януари се пада в делничен или в почивен ден. Ако е през седмицата, задължително празникът започва с почерпка за колегите", сподели Николова. Днешният й имен ден ще започне в църквата в Българово. Там ще бъде отслужен света литургия на днешния храмов празник, посветена и на годишнината на църквата. След това Атанаска Николова ще празнува с приятели и близки. "Обичам не само имения си ден, а всички празници", допълва тя.
Името на дядо си Атанас по майчина линия носи кметът на Ахтопол - Атанас Желязков. DSC_2992Корените на родения и израснал в Бургас кмет са от Ахтопол. Днес той ще спази традицията и ще почерпи около 20-на най-близки приятели в заведение в Ахтопол. "Празнувам имения си ден повече от рождения", признава Атанас Желязков. А като най-незабравим за него ще остане 18-ти януари, когато влиза в родната казарма. "Не мога да забравя този ден, защото тогава празник нямаше", спомня си градоначалникът.
Известният нотариус Атанас ДимовDSC_6082 е кръстен на своя свако. Когато се ражда малкият Наско, свакото е бил войник. По принцип Димов е роден на 18-ти януари, но го записват чак на 20-ти, защото традицията е повелявала да се изчаква дали детето ще остане живо, преди да бъде записано в кметството. Най-незабравимото празнуване на Атанасовден Димов помни през далечната 1998 година. Като първи частен нотариус той събира на имения си ден цялата гилдия, за да ги почерпи. Димов е популярен не само като нотариус, но и като автор на текстовете на популярни песни на Силвия Кацарова и други наши съвременни поп изпълнители. Само броени дни преди имения ден на Атанас Димов е излязъл авторски албум с негови текстове, изпълнени от наши певци.
Д-р Атанас Бошев DSC_1021носи името на дядо си по бащина линия. "Всеки празник е хубав. Празнувам със семейството си и с приятели, но с годините имените дни стават все по-тихи", споделя д-р Бошев. На днешния си празник той ще бъде дежурен в Белодробната болница. "Всички именици могат да празнуват спокойно, защото аз ще бъда на работа", шегува се той. Преди 11 години на имения си ден той получава от съпругата си за подарък - часовник, който не сваля и до днес.
Младият и напорист Атанас Стоянов DSC_8389е взел името на дядо си по майчина линия. Наско, както обичат да го наричат хората от гилдията, се гордее с името си и винаги то му е носело късмет като художник и автор на произведения. За него най-незабравим ще остане оня Атанасовден, когато Стоянов играе на рулетка и спечелва 900 лева, естествено всички пари отиват за почерпка на приятели и колеги.
Колегата журналист и писател Атанас Радойнов DSC_6068-1носи името на дядо си по бащина линия. Писателят се гордее с това име и смята, че винаги му е носело късмет. "Дядо ми е бил на 27 години, когато загива на фронта по време на Първата световна война", пояснява публицистът. "Винаги всеки имен ден празнуването за мен е било вълнуващо, защото се сещат знайни и незнайни приятели и ме поздравяват", допълни той.