IMG_7025

IMG_7025

Стоянович обеща: Правят копие на златото от Синеморец

ще бъде направено и изложено в Общинския музей в Царево. Това обеща министърът на културата д-р Петър Стоянович при срещата си с кмета на морската общината Георги Лапчев. Стоянович бе на неофициално посещение в града. Той се срещна с кмета на общината, с кмета на Ахтопол инж. Атанас Желязков и директора на музея Яна Кирязова.

IMG_7041

Министър Стоянович разгледа и трите нива на общинския музей и остана впечатлен от експонатите в него. На първия етаж са подредени Сребърното монетно съкровище – 199 тетрадрахми, намерено от екипа на Даниела Агре в Синеморец и археология от предишни разкопки в района на община Царево, както и находки по проект "Виа Понтика" 2012 г. от Царево, Ахтопол и Синеморец.

На втория етаж се намира изложбата на най-голямата частна колекция от пафти и накити в България, която може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на летния сезон. Събирани в продължение на десетилетия, експонатите отразяват традициите в различни периоди от българската история, като неизменно се отличават с изключителна изработка и ювелирно майсторство.

 На третият последен етаж на музея художниците Стефан Чурчулиев и Георги Маринов представят съвместна изложба живопис. Авторите се представят общо с двадесет платна, но в различни стилове.