Fest1

Fest1

Стрийт фестивал във Варна за Дните на Европа

организации от Варна се включват в провеждането на фестивала, а в арт демонстрациите и спортните състезания, където ще бъдат излъчени и победители, се очакват над 60 участници. Акцент в петото издание на стрийт фестивала е отбелязването на 20-годишнината от създаването на програма LIFE на Европейския съюз, посветена на опазването на околната среда, съобщиха организаторите от неформална младежка група "Аморфа". На представянето й, както и на програми за младежка мобилност и доброволчество ще бъдат посветени специални срещи на 9 май в гимназии във Варна. "Това са традиционни срещи в рамките на фестивала, на които разясняваме на младите хора възможностите да се включат в доброволчески програми. Те дават възможност за временна мобилност и придобитият нов опит и друга гледна точка след това да бъдат приложени у нас", каза Мария Баджакова от младежка група "Аморфа".
Нов момент в петото издание на стрийт фестивала са и четения на откъси от популярни световни литературни произведения на езиците, на които са написани. Откъсите ще се четат от чужденци в три поредни дни - на 7, 8 и 9 май, всеки ден по час и половина. Основната програма на фестивала е концентрирана на 5 май отново на сцена "Амфитеатър" в Морската градина. От 14,00 часа до вечерта стрийт артисти и спортисти ще оживят пространството със скейт и графити демонстрации, танци, много спортни занимания - кънки, колоездене, паркур, блейд, фрийрън и лонгборд, много музика.
В програмата са включени няколко арт ателиета. Българско дружество за защита на птиците партнира за първи път на фестивала. Ателиета за изработка на хвърчила и подставяне на гнездилки за птици, които преди това ще бъдат изрисувани, са включени в програмата. Ще се прожектират и видео филми на екологична тема. След 21,00 часа е музикалното време на Мирослав Морски (Мимо от "Джанго Зе"). Стрийт фестивалът се подкрепя и от дирекция "Младежки дейности и спорт" на община Варна. Част от програмата е и фотографската изложба на младите автори Самуил Петков и Анета Димова в Галерия "Архис".

Днес+