Alamana1

Alamana1

Строят 12-метрова аламана в Созопол

начинанието и извърши водосвет в присъствието на кмета на общината Панайот Рейзи и неговата заместничка Катя Стоянова. След водосвета бе извършен старинен ритуал за вграждане на метална монета в основата на лодката, за да бъде здрава Alamanaи желязна в своя поход в морето. Кметът Панайот Рейзи пожела на екипа спорна работа и изрази увереност, DSC_7016че аламаната ще стане поредната атрактция, която ще направи ваканцията на туристите в Созопол. интересна и незабравима.

Автентичният прототип на лодките, с които местните рибари са извършвали промишлен риболов до недалечно минало ще бъде изработен от странджански дъб. "Това е най- здравия дървен материал, с който хората навремето са разполагали, за построяването на своите аламани", каза майсторът Димитър Хрусов, който ръководи екипа.

Аламаната ще бъде с дължина от 12 метра и широка 2 метра. Ще бъдат изработени гребла за 8 гребци, а външната част на лодката ще бъде с оригинална дърворезба, която също ще бъде направена от майстор Хрусов.

В миналото всяка аламана е имала екипаж от 10 души, един капитан, управляващ посоката на лодката и осем гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани, спомнят си възрастните хора. Созополските рибари са били известни с уменията си за богат улов. Обикновено всеки по-заможен созополчанин притежавал по две аламани, които при риболов се разполагали така, че рибния пасаж оставал между двете лодки и мрежите заграждали  богатия улов.