fosil1

fosil1

Студенти откупиха амунит, даряват го на музея

Природонаучния музей в Бургас. Хетероморфоният амонит е от вида "Crioceratites spinosus" и е един от седемте открити у нас. Това е ендемитен вид, известен от само едно находище в Северозападна България. От намерените 7 екземпляра - 2 от тях се намират в музеи извън България, 1 е в частна колекция, 3 са в Националния Природонаучен музей в София, а последният екземпляр вече може да бъде видян тук в Бургас.

Служителите от музея са разбрали случайно за амунита. Те са видяли, че се продава на търг. Свързали се със собственика и той се е съгласил да им го продаде срещу сумата от 300 лева. За набирането на средствата помогнали студентите. Така, благодарение на тях, амунитът влезе в колекцията на Придонаучния музей.

На 14 май (сряда) от 11:00 часа в Библиотеката на БСУ амонитът ще бъде показан, а студентите ще получат грамоти за направеното дарение от д-р Светла Далакчиева – завеждащ отдел "Природа" към РИМ-Бургас ще връчи грамоти на дарителите – студенти, а любезен домакин на събитието ще бъде ректорът на БСУ проф. Галя Христозова. Събитието се организира като част от кампанията "Ще намерят ли нов дом в музея?", която има за цел набиране на средства за създаване на експозиция с вкаменелости (на снимката) в Бургас. Кулминация на кампанията ще е в Нощта на музеите - 17 май (събота) от 17:00 до 24:00 ч.