20121201132700-photo_verybig_1003768

20121201132700-photo_verybig_1003768

Свлачището към Кабакум пропадна още, нямало опасност за пътя

от тротоара бяха хлътнали с близо 1,5 м.

Ден по-късно разломът е двойно по-голям. Цепнатината, която се е образувала в ската над курорта "Сънчев ден", е с дълбочина около 2,5 метра, коментира инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии“ към инфраструктурната дирекция в община Варна. По думите му опасност за пътя към момента няма, но съществува възможност активната свлачищна дейност да доведе до обрушването на асфалта. В най-лошия случай при обилни дъждове вследствие на преовлажняването на терена пътят може да поддаде, но не повече от дълбочината на пилотната конструкция, която го пази, коментира експертът. В момента трасето е обезопасено – движението на коли в едната лента е ограничено.
По думите на инж. Колев резултатите от пробите на водата от земните пластове ще бъдат готови в началото на следващата седмица. Очаква се именно те да покажат причината за активизирането на свлачището в района.
Шефът на Геозащита Йордан Йорданов коментира, че потъването е нормално. Той обаче уточни, че трябва да се локализира подпочвеният теч, както и да се установят причините за него, за да бъде овладян процесът. Инж. Йорданов отново успокои, че опасност за пътя до Кабакум няма.

Днес+