Съдът показа жълт картон на полицейщината

Отново съдът остава единствената опора на собствениците на земи и техните наследници след като на заседание на Министерския съвет миналата седмица се стигна до решение за национализация на върнатата им по надлежен ред частна собственост в местността "Акротирия". Става въпрос за 135 декара земи, включително и общинска собственост, които се "пришиват" към досегашната Водна база на Националната спортна академия (НСА)  в Несебър, получила статут на база с "национално значение".

 

С решението си правителството, освен НСА, вкарва "Академика 2000" и "Академика спорт" в разрешителен списък, при който се дава възможност за отдаване на техните активи или замяна им чрез пряко договаряне. Вносител на това решение е министъра на спорта Свилен Нейков, като аргументацията му е, че по този начин ще се позволи на федерациите и клубовете да наемат дългосрочно спортни бази без да минават през конкурс.

Решението на правителство обаче дава и други възможности - продажба на национализираните частни имоти "на парче". Но не само продажбата "на парче" е доказана практика за облагодетелстване на властимащите. Схемите за източване на смесени дружества с ВУЗ-ове също са изпитани. Затова просто си осигуряваш няколко обръчи от фирми. За тази цел могат да се използват "Академика 2000" - дружество в чиито активи са: Зимният дворец -София, зала "Фестивална", стадион "Академик", тенис комплекса "Академик София" в Борисовата градина. Дружеството притежава и 20 % от акциите на хотелски комплекс "Академика сий палас". "Академика спорт" пък има обекти по Черноморието, а в капитала му са зала "Христо Ботев", тенис комплекс "Мир и дружба" и др. НСА пък освен Водната база в Несебър има и база в Созопол и Юнашкия салон във Варна.

В това отношение схемата е отработена и действа безотказно. Първо национализираш (ако не стига наличната земя, а си хвърлил око на околната), колкото може повече площи. След това правиш смесени дружества на съответния ВУЗ с определен стопанско-икономически субект. След това променяш дяловото участие и ставаш разпоредител със собствеността. Оттам  до появата на поредните бетонни мастодонти от рода на "хотелите на Велчеви" няма и една процедура.

Примерът с източването на дяловете на собствеността на ВХТИ-Бургас, които също имаха спортна база в непосредствена близост до тази на НСА е повече от красноречив.

Така че за всеки, който ще каже: "Е, това не може да бъде!", отговорът е: "Може". След национализацията на частната и общинската собственост в "Акротирия", предстои дивата й приватизация. От властимащите и техните обръчи от фирми. Дано съдът и този път се окаже на висота и навреме я възпре.

Максим Момчилов