Kletki

Kletki

Съхраняват стволови клетки на 800-ното бебе родено във Варна

ще се извършат утре в "Майчин дом" – Варна, от д-р Юлия Бейлерян, стана ясно днес на пресконференция. 

Майка на бебето е 32-годишната д-р Атанаска Маринова, за която това е първа бременност. Раждането ще се проведе с Цезарово сечение. За първи път в морската столица, в рамките на новата процедура "3 в 1", освен кръв и тъкан от пъпната връв на бебето, ще бъде взета и съхранена проба от подкожната мастна тъкан на родилката. По този начин "биологичната застраховка" ще обхване не само бебето, но и родилката.

Бъдещата майка сподели, че като медицински специалист е подходила доста критично към идеята за съхранение на стволови клетки и е направила подробно проучване, както за самата процедура, така и за терапевтичните възможности, които дава тя. Д-р Маринова е на мнение, че унищожаването на пъпната връв след раждане, без да бъдат взети и съхранени стволови клетки е пилеене на ценен ресурс за здравето на обществото. Освен това, предвид немалката цена на крио-съхранението, родилките би следвало да подхождат отговорно към избора си.

Крио-Сейв Груп притежават най-модерната лаборатория в Европа и присъстват в България от 2005 г. От началото на годината, компанията навлиза успешно в САЩ и Южна Африка, като в момента съхранява над 170 000 проби, на клиенти от 42 страни, разказва Наталия Гергова - регионален представител за Варна и областта. Крио-Сейв Груп е листвана на международната фондова борса NYSE Euronext Amsterdam, което е гаранция за прозрачността и финансовата стабилност на компанията.

От своя страна, д-р Максим Яков - собственик и управител на "Майчин дом" сподели, че вече няколко години успешно си сътрудничи с Крио Сейв, като лекарите от "Майчин дом" са специално обучени и сертифицирани за процедурите по взимане на проби.

Успешни трансплантации на стволови клетки от пъпна връв, като алтернатива на костно-мозъчните трансплантации, се правят от около 20-ина години. Понастоящем стволовите клетки от пъпна връв участват стандартно при лечението на около 80 злокачествени и доброкачествени заболявания на кръвта и имунната система. Извършени са повече от 20 000 трансплантации, а полето на приложение непрекъснато се разширява. Нарастващо внимание печелят т.нар. „мезенхимни стволови клетки” (МСК), които са предшественици на зрелите клетки, изграждащи почти всички тъкани в организма. Потенциалът на тези клетки е огромен, като в полезрението на лекарите-изследователи влизат детската церебрална парализа, мултиплената склероза, ювенилният диабет, травмите на гръбначния мозък, хроничните фистули, смущенията в задръжката при уриниране, инфарктът на миокарда, мозъчният инсулт, сърдечната недостатъчност и др. 

Съхранение на стволови клетки се предлага от частни (семейни) тъканни банки и от публични такива. При семейното банкиране клиентът заплаща за извличането и съхранението на клетки, които при нужда може да се използват безплатно само от него и от най-близките му роднини, при които тъканното сходство е достатъчно високо. Публичното банкиране е безплатно за донора, като за пробата заплаща реципиентът или съответният здравен осигурител. Характеристиките на пробите се включват в специални регистри, с цел ползване от случайни реципиенти, стига да е налице достатъчна степен на тъканно сходство.

Днес+