DSC_2237

DSC_2237

Съдът в Бургас реши: Левент Темиз остава у нас

Съдът потвърди решението на Окръжния съд от края на февруари, с което бе отказано експулсирането на Темиз по искане на турските съдебни власти. Въззивният съд отмени наложената му мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Делото пред Апелативен съд – Бургас бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас срещу решението на първоинстанционния съд, който прие, че събраните в екстрадиционното производство доказателства сочат наличие на основанията по чл. 7, т. 4, Предложение последно от Закона за

екстрадицията и европейската заповед за арест – "съществува риск положението на лицето да бъде утежнено поради политическите му убеждения"

Според прокурорът, не са налице основания за допускане на екстрадицията. Той обърна внимание, че исканото лице е обвинено в терористична дейност като се сочи негово участие в разрешени от турската държава демонстрации и пресконференции, същевременно мотивите по осъдителната му присъда все още не са изготвени. Той е ползвал държавна охрана и е адвокат, преподавател и политическо лице.

Адвокатите на Темиз представиха пред Апелативния съд нови доказателства, включително решение на Конституционния съд на Република Турция от 6-ти март 2014 г. Те обясниха, че подзащитният им е дошъл в България, за да потърси сигурност и опровергават разпространеното в медиите твърдение, да е ръководител на терористична организация. Според тях, връзката с нея е направена, заради символ във вимпела на младежката организация, в която Темиз членува от млад, и на която е президент. Подчертано бе, че той е влязъл в Република България и е поискал убежище и статут на бежанец преди издаването на искането за екстрадицията му. Целта му била да се предпази от политическо преследване.

В последната си дума пред Апелативен съд – Бургас, Темиз заяви, че откакто е дошъл в България се опитва да докаже, че делото, по което е осъден е политическо. Той се страхува за живота си, ако бъде върнат в Република Турция, и твърди, че през целия си живот е работил против тероризма. Помоли съда да вземе справедливо решение.

С решение от 3-ти февруари Комисията по предоставяне на убежище към президента на Република България отказа искането на Темиз да му бъде предоставено убежище. В момента Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет разглежда негова молба от 14-ти август 2013 г. за получаване на статут на "Бежанец" или "Хуманитарен статут".

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.