DSC_9313

DSC_9313

Съветниците гласуваха 18 352 116 лв. за сметосъбирането в Бургас

на данъкоплатците. "Сумите се завишават без аргумент. Групата на ГЕРБ се превръща в машина за гласуване на корпоративни интереси", заяви от трибуната на местния парламент Георги Дражев от НФСБ. Според него докладната не е мотивирана и трябва да бъде оттеглена от администрацията. По думите на Дражев през годините се намалявало потреблението и това водело до по-малко боклук, който да правят бургазлии. Затова е редно, не да се завишава, а да се намаля таксата.

"Общината контролира процеса на сметосъбирането и сметоизвозването. Закупени са GPS-и, които следят камионите, както и везна, на която се тегли боклука на сметището. Общината плаща само за свършена работа", отговори зам.-кметът по екология Атанаска Николова. По думите й завишението е само 3%.

"Когато бъдем готови с новото сметище, няма да се налага да правим тези големи отчисления, както е сега в размер на 4 млн. лева и ще спестим пари", коментира и кметът на общината Димитър Николов.

По време на дебата стана ясно, че договора с фирма "Титан" е сключен след проведена обществена поръчка, а не е концесия. От НФСБ пак нападнаха общината за него и актуализацията му.

След дебатите обаче, съветниците гласуваха и подкрепиха докладната.

Снимка Лина Главинова