DSC_6005

DSC_6005

Съветник от ГЕРБ засегнат от свои, че е пренебрегнат

не скри, че е засегнат от колегите си от групата за това, че са го пренебрегнали като председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност. Повод за това стана докладната записка на съветниците Димитър Людиев, Георги Дракалиев и Тодор Колев. В нея тримата предлагат да бъде изграден монумент, увековечаващ средновековното минало на Бургас. "В предложението ви липсва детайлна информация. Решението за нея не е спешно, все пак са минали няколко века от събитието. Колегите нямаха желание да ни запознаят с докладната си в Комисията по култура. Тя обаче е важна, като всички останали комисии в Общинския съвет. Хубаво е да има повече детайли по отношение на терен, финансиране. Трябваше колегите да ни запознаят с предложението си от уважение към това, което правим в комисията. Нашата комисия трябва да е водеща. Хубаво е да има повече респект и уважение", заяви Веселин Пренеров в залата на местния парламент.

"Г-н Пренеров, не всички комисии са еднакво важни. Най-важна е правната комисия", репликира колегата си д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ. "Затова тя се произнася последна", допълни Костантин Луков - председател на ОбС.

"Докладната виси със страшна сила и е куха. Оттеглете я, допълнете я и я внесете отново чрез Комисията по култура", подкрепи Пренеров Георги Дражев от НФСБ.

"На този етап ОбС само дава предварително съгласие по нашето предложение. Средства и терен няма да бъдат гласувани. Когато всичко бъде уточнено, ще внесем нова докладна записка", обясни един от вносителите Георги Дракалиев (на втората снимка).DSC_9102

Упреците на Веселин Пренеров бяха насочени към тримата съветници, чиито имена стоят зад предложението за монумента. Единият от тях - Димитър Людиев, е и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент. Това обаче не стресна Пренеров по време на изказването му. Журналистът, който влезе в ОбС с листата на партията, не е член на ГЕРБ, а е от гражданската квота. За първи път обаче открито изразява мнението си, че е пренебрегнат той и комисията, която председателства, от страна на колегите си от групата. И Дракалиев не членува в същата партия, той е местен лидер на ВМРО, но и той стана съветник по силата на договорка с ГЕРБ. Въпреки това Дракалиев в повечето си действия и гласувания се придържа към общите решения на ГЕРБ.

Докладната записка за монумента обаче показа, че в групата има търкания и желания за демонстриране кой е по и най! Въпреки разногласията, предложението беше подкрепено с 32 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

Вносителите на докладната записка мотивират предложението си за изграждане на монумент, позовавайки се на исторически факти:

Именно там, на брега на река Скафида (тя се влива в морето в местността Пода. Тази река е била наричана по-късно Акриянско езеро, а днес - Мандренско езеро), през 1304 г. се е разиграло едно от сраженията на войната, водена от българския цар Тодор Светослав срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие. Армията, изпратена насреща му откъм Виза, е била водена лично от императора Михаил IX Палеолог. Битката е завършила с победа на българите, а от хрониката на писателя Георги Пахимер(1242 г. – 1310 г.) научаваме, че когато войските на императора "преминаваха така безредно през реката Скафида, сполетя ги нещастие – мостът се срути и така реката и мечът си разделиха нещастниците, като настъпи необикновено избиване". (ГИБИ, т. Х, стр.205)

Това сражение е и единствената засвидетелствувана средновековна битка на територията на нашата община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас. Нейното увековечаване би допринесло за подчертаване на древното ни минало, а чрез умела реклама бихме могли да привличаме, не само български, но и чужди, туристи и посетители.