В Бургас тракийците отбелязаха Деня на Тракия разделени. Снимка Лина Главинова

В Бургас тракийците отбелязаха Деня на Тракия разделени. Снимка Лина Главинова

На 26-и март честваме Деня на Тракия. Денят, в който през далечната 1913 година българските воини са паднали в бой край Одрин и из тракийските полета. Това е ден за почит към паметта на хилядите бежанци, намерили подслон в пределите на България след Балканската война и запазили родовата си памет. А днешният 26-и март ще се запомни със срещата на лидерите на Европейския съюз с президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган във Варна.

Случайно или от недоглеждане бе избран точно Деня на Тракия за срещата с турския президент? Този въпрос си задават мнозина наследници на тракийските бежанци. Този въпрос си задавам и аз. Родовият ми корен е от Северна България, но целият ми личен и професионален живот е свързан с Бургас. Аз съм българка, родолюбка, влюбена в българската история и изкуство. Затова и без никакви политически изгоди членувах доброволно в Тракийска организация "Екзарх Антим І". Може би заслуга да ме приобщи към организацията имаше не кой да е, а председателят й - д-р Стамат Апостолов. Именно неговата родолюбива съвест, отдаденост на каузата на тракийските бежанци и съхраняване на паметта на онези българи, които са оставили костите си на бойните полета в името на свободна България, ме привлече към тракийската организация.

На днешния Ден на Тракия обаче, вместо единни, бургазлии се оказаха разединени. Може би малцина са тези, които знаят че в морския град съществуват две тракийски организации - "Екзарх Антим І" и "Странджа". И двете отбелязаха днешната дата - разделени, въпреки че съществуват в името на една кауза.

Във Варна наследници на тракийски бежанци ще протестират, заради продължаващата с десетилетия несправедливост спрямо семействата им и неслучилата се все още кампания за обезвъзмездяването им от страна на Република Турция.

В Бургас тракийците отдават почит на предците си разединени.