DSC_3989

DSC_3989

Три общини ще привличат туристи с общи продукти

и маркетинг на туристически район Поморийски залив

и Източна Стара планина". Проектът е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие". Той е на стойност 477 096 лева и ще продължи 24 месеца.

Съседството на трите общини им дава възможност да развиват съвместен туризъм като стъпят на своите географски, архитектури и културни дадености. Проектът бе презентиран днес от ръководителя му - Соня Енилова. На представянето в община Поморие дойдоха кметът на община Айтос - Васил Едрев, зам.-кметът на община Руен - Иб Мустафа, а от страна на домакините - зам.-кметът на община Поморие - Кунчо Гайдов.DSC_3975

В рамките на проекта ще бъдат разработени няколко основни пакета - екотуризъм, селски туризъм, кулинарно многообразие (винен туризъм, гурме туризъм), културен туризъм, религиозен или поклонически, спортен и ловен туризъм. Рекламните материали, брошури, пътеводители и карти ще бъдат разработени на четири езика - български, английски, немски и руски език.

Трите общини ще бъдат представени в рамките на проекта на три национални туристически изложения и на три международни борси.

И Поморие, Айтос и Руен има какво да покажат рамките на религиозния туризъм. Поморие вече се утвърди като място, където се провежда фестивал на църковно славянските песнопения. Манастирът "Свети Георги" е едно от местата, които се посещават от християни от цяла Европа, както и организирани туристи, които почиват по нашето море. В община Айтос има и църкви, и джамии. А в община Руен старинно турско гробище и джамия до село Доброван.

Желанието на ръководствата и на трите общини е да успеят да разработят и наложат продуктите си, с които да привличат туристи.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова