ObSVarna

ObSVarna

Трима се отказаха да стават съветници в ОбС Варна

във Варна Иван Лечев. По негови данни, първи заявление за напускане е подал Веселин Марешки - син. Той оглавяваше листата на политическа партия "Либерален алианс". На негово място в съвета ще влезе четвъртата подред Гергана Славова. Самата тя вече е напускала Общинския съвет в началото на неговия мандат през 2007 година. 
Отказ от участие в общинските дела на местния парламент е заявил и Димитър Карбов. Той бе кандидат за кмет и водач на листа от партия "Атака". Карбов предпочете да остане депутат, като на неговото място ще се заеме от следващия в листата за съветници от същата партия, а именно Миглен Тодоров.
Заявление за напускане е подал и д-р Иван Иванов от "Нашият град". Управителят на ДКЦ 1 "Св. Клементина" ще отстъпи своето място в местния парламент на следващия в листата Владимир Тонев. 
За утре – 4 ноември е насрочено първото заседание на Общинския съвет във Варна, което ще ще започне традиционно в 9 часа в зала "Пленарна" на общината. Сесията ще бъде открита от най-възрастният общински съветник от ГЕРБ Николай Стоянов. Той има опит в местния парламент, тъй като в периода 1995-1999 г. е бил председател на ОбС.
Единствена точка в дневния ред на утрешната сесия е избор на нов председател. Отсега се знае, че това ще бъде Николай Апостолов от ГЕРБ, който ръководи Общинския съвет последните две години от миналия мандат. 
12 партии и коалиции влизат в Общинския съвет във Варна. Най-много местни депутати има управляващата партия ГЕРБ – 16 души. От квотата на БСП влизат осем души. Коалиция "Варна утре" вкарва четирима съветника. С по трима представители в местния парламент са ДПС, "Нашият град", българска партия "Либерали", "Либерален алианс", "Синята коалиция" и "Промяна на Варна". С по двама съветника са "Атака" и "Свободен избор – Екогласност". С един представител остава ОБТ.
Дясно мнозинство ще ръководи Общинския съвет във Варна. То е съставено от пет партии и коалиции ГЕРБ, "Варна утре" (ВМРО, "Гергьовден", БНД, "Новото време"), "Синята коалиция", "Нашият град" и "Свободен избор – Екогласност".
Две групи дадоха заявка за работа в новия Общински съвет. Първата от тях носи името „Синя Варна утре“ и се състои от седем съветника от Синята коалиция и Коалиция "Варна утре". Три формации, които имат 8 местни депутати в ОбС-Варна си стиснаха ръцете и сформираха нова група "Заедно за Варна". В нея влизат коалиция "Промяна за Варна", Българска партия "Либерали" и "Атака".

Днес+