Oberon

Oberon

Трио "Оберон" свири в сграда от 1886 г. във Варна Творби на Карл Филип Емануил Бах, Менделсон-Бартолди и Морис Равел ще прозвучат в живописното подпокривно пространство на Градската галерия – неоготическа сграда от 1886 г. Това ще се случи на 1 април от 18 ч. в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2014. Концертът се осъществява със съдействието на Гьоте институт София. Фестивалът се организира от музикална агенция "Елит мюзик" и фондация "Елит - ЛИК" в партньорство с "Кантус Фирмус" и Община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019, предаде nakratko.bg.

Немското трио е известно с вкуса си към неочаквани концертни пространства. "Несъмнено винаги се радваме на зала, която се е доказала като добра за камерно музициране. Така че сме много любопитни и сме изпълнени с радостно очакване към това, което ни предстои във Варна", казва пианистът Йонатан Анер от "Оберон". Според него мнозина зрители, които не познават класическата музика, биха се докоснали до нея и биха я изживели дълбоко извън традиционните концертни зали.
Най-необичайното място, където музикантите са свирили, е аскетична зала в колеж в град Гоа в Индия, където концертът се е случил с едно "оскъдно" пиано в претъпкано с въодушевени млади хора пространство.
Трио "Оберон" е създадено през 2006 г. и носи името на краля на феите от Шекспировата пиеса "Сън в лятна нощ". В състава му влизат цигуларката Хеня Землер, която свири на уникална цигулка Страдивариус от 1723 г., българската виолончелистка Антоанета Емануилова и пианистът Йонатан Анер, професор по камерна музика в музикалната акдемия Ханс Айслер в Берлин.
Репертоарът на ансамбъла обхваща широк стилов спектър – от малко познати творби като клавирните триа на Карл Филип Емануел Бах и ранните триа на Йозеф Хайдн, през класическите и романтични шедьоври до композиции от съвременни автори. След концерта във Варна музикантите от трио "Оберон" ще се готвят за премиерното изпълнение на поръчкова творба, свързана с Шекспировия шедьовър "Сън в лятна нощ", писана специално за тях, а после заедно с кларинетистката Шърли Брил ще работят по "Квартет за края на времето" от Оливие Месиен.
Билетите за концертите от Европейския музикален фестивал са на цени от 10 до 40 лева и могат да се купят от касите на Държавна опера - Варна. Цената на билетите за концерта на трио "Оберон" е от 10 до 15 лв. За информация - тел. 052 390 801.