Туроператори искат безвизов режим с Турция за кратки пътувания на Бургаска регионална туристическа камара (БРТК). Тези документи може да бъдат издавани направо на ГКПП Малко Търново, Лесово и Капитан Андреево. По този начин ще се увеличи туристопотока към нашата страна.

Идеята е коментирана по време на Международното туристическо изложение, което се проведе в Истанбул, Турция.

УС на БРТК отделя особено внимание на своята работа на международното сътрудничество с НПО на Балканите и на страните от Черноморския регион. През последните две години бяха подписани Споразумения за сътрудничество с туристическите сдружения на Украйна, автономна република Крим, Македония, Констанца – Румъния и ТУРСАБ в Турция.

По време на посещението в Истанбул, представителите на БРТК имаха работна среща с Гюнюр Юзалп - генерален секретар на Турската асоциация на туристическите агенции. Първият проблем поставен по време на разговора от Гюнюр Юзалп, бяха визите и състоянието на входно-изходната пътна артерия Бургас - ГКПП Малко Търново.

Исканията в тази област бяха добронамерени, с цел търсене на пътища за разширяване на икономическите отношения между двете страни, с изграждане на отсечката Бургас - ГКПП Малко Търново и отстраняването на пропадането на Босна - река Младежка, бавното издаване на визи, многото изискуеми документи, бюрокрацията.

През 2011 година безвизово за Турция ще пътуват гражданите на Азербайджан, Малайзия, Сингапур, а народите от Грузия – с лични карти. Големите трудности на конкуренцията нарастват с олимпийски размери. Спешно се налага необходимостта да се освободим от страха, от натрупаните предубеждения на миналото и да гледаме какво ни предлага настоящето и бъдещето, твърдят от УС на БРТК.

От турската камара са готови да изпратят за 2-3 дни група от 40 турски бизнесмени, която да посети родното ни Черноморие, да се запознае с нашия продукт и да проведе срещи с туристическия бизнес от областта, а между 8-15 март Бургас ще бъде посетен от първата туристическа група. За това са е договорили БРТК и турските им партньори по време на изложението в Истанбул. В разговорите беше отделено голямо внимание на изграждането на Черноморски център за подготовка на ръководни кадри в Бургас и Истанбул на реципрочен принцип, учебните занятия да се провеждат в Бургас, а практическите – в Истанбул, за което БРТК се ангажира да информира ректорите на двата университета в града и Областния управител.

Изградената висококатегорийна база и предлагането на качествен продукт наложи необходимостта да обсъдим възможностите, ТУРСАБ да приеме по 5 стажанти за юни 2011 от ПГТ Бургас и Слънчев бряг.