DSC_8710-2

DSC_8710-2

Турска фирма дава 500 000 лв. за реставрацията на "Аква Калиде"

Подписите си под документа ще сложат министърът на културата Вежди Рашидов и ръководството на "Доуш холдинг" - Турция. Документът е за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологически обект "Аква Калиде".

Официалната церемония по подписването на споразумението ще се състои от 11:30 часа в зала "Колегиум" на Министерството на културата.

На 27 октомври м.г. в Министерството на културата се състоя среща с Ертан Япаджъ - ръководител проекти в "Доуш холдинг", Турция. На срещата бе декларирана готовност холдингът да подпомогне безвъзмездно финансово консервацията, реставрацията и социализацията на късноантичната и средновековна структура в района на Бургаските минерални бани, част от археологически обект "Аква Калиде - Термалполис" включваща в своята структура и банята на Сюлейман І Великолепни от 16-и век, намираща се между кварталите Банево и Ветрен, община Бургас. Размерът на предложената безвъзмездна финансова помощ от "Доуш холдинг" е 500 000 лева.

Поради характера на собствеността върху имота (публична общинска на имота и сградите, и публична държавна върху археологическата субстанция), се прие модел на тристранно сътрудничество между "Доуш холдинг", Министерство на културата и Община Бургас.

Намеренията на Министерството на културата са до пролетта на тази година да се състави подробна програма за всички дейности по проекта и в началото на лятото да започне неговата реализация.