Ученици мерят сили в Олимпиада по орнитология

Вече няколко поредни години в него се включват ученици от основни и средни училища не само в Бургас и региона, но също така и от Варненска, Хасковска и Кърджалийска области.

 

 

Тази година участниците в състезанието за птиците ще покажат знания в два кръга. Първият е училищен и ще се проведе във всички учебни заведения, които заявят желание да се включат в него. Учениците, в присъствието на техните учители ще трябва да отговорят на няколко въпроса, касаещи биологията, екологията и опазването на различни видове птици от нашата природа. Ще им бъде поставена и малко по-трудна задача, а именно, да разпознаят по снимков материал два вида птици и да напишат какво знаят за тях. Тестовете се проверяват по предварително създадени критерии и участниците събрали максимален брой точки се класират за следващия кръг.

Вторият кръг на олимпиадата по орнитология ще се проведе в природозащитен център «Пода», където най-добре представилите се участници в състезанието, отново ще трябва да покажат знания в две нива. Първото е теоретично – решаване на тестови задачи, а второто ниво е практично  - разпознаване на птици. При гостуването си в центъра те ще посетят и укритието за наблюдение на птици, където с помощта на специалисти ще могат да видят някои от обитателите на езерния комплекс Мандра – Пода.

Целта на съзстезанието е младите хора да се докоснат до красотата на пернатите обитатели в природата и да научат повече интересни и любопитни факти за тяхната биология и екология. Всички деца, които участват в олимпиадата ще получат грамоти, а за отличниците организаторите са подготвили много предметни награди. Най-добрите десет познавачи на птиците в България ще вземат участие в екскурзия.

С организирането и провеждането на състезанието за птиците стартира образователната програма на Дружеството за защита на птиците в рамките на четири годишен проект по програмата Лайф+ "Живот за Бургаските езера".