UcheniciVarna2

UcheniciVarna2

Училища искат 500 000 лв. за ремонти. Община Варна ги проверява

на предварителните финансови разчети за аварийните поправки станаха причина за свикване на работна среща в община Варна. Тя беше водена от заместник-кмета Пейчо Пейчев. На нея присъстваха представители от дирекциите "Образование, младежки дейности и спорт" и "Общинска собственост", председателите на комисиите по образование и по собственост към местния общински съвет, както и директорът на Регионалния инспекторат по образованието Венцислава Генова. На заседанието беше обсъдена нуждата от аварийни ремонти и подготовката на училищата за зимния период.

Разходите за ремонти заемат съществен дял от средствата за образование, предвидени в общинския бюджет, констатираха експертите по време на съвещанието. На него беше сформирана работна група със задача да обходи отделните учебни сгради и да подготви списък на приоритетните ремонти. Целта е да се избегне опасността от прекомерно и ненужно завишаване на стойността им.
"Общината ще осигури необходимите средства за отстраняване на появилите се течове и други аварийни ситуации. Няма да бъдат допуснати нарушения на нормалния учебен процес на учениците", заяви заместник-кметът Пейчо Пейчев по време на съвещанието. Работната група ще има за цел много бързо да уточни размера на средствата за ремонт, които трябва да бъдат заложени в бюджета. До края на месеца училищните директори ще трябва да направят заявки за дейностите, които ще се финансират от общинския бюджет през следващата година. Директорите са получили и указания за подготовката на отоплителните системи в училищата за предстоящия зимен сезон.