Преподавателите замесиха тестото и разточиха корите за баницата. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Преподавателите замесиха тестото и разточиха корите за баницата. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Учители от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златараво" спечелиха първо място в конкурса за най-добра иновативна баница, която се проведе в село на Балван, община Велко Търново. Преподавателите приготвиха баница със скариди, сьомга и риба тон.

Специален гост на шестото издание на конкурса бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Събитието преминава под надслов "Баницата в делник и празник" и се радва на голям интерес от жители на няколко области.

Петчленно жури оценяваше домашно приготвените баници на майстори от Великотърновско, Горнооряховско, Лясковско, Тревненско, Ловешко, Бургаско и други региони от страната.

Кулинарите от ПГТ - Бургас замесиха първо тестото, след това разточиха корите и показаха завиден успех при приготвянето им. След което преминаха и към направата на плънката.

"Тази година имаме интересни предложения. Едно от тях е на участник от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас. Той ще представи баница, направена с кори, които ще върти във въздуха", каза кметът на Балван Недьо Георгиев.

Преподавателите от Гимназията по туризъм в морския град изненадаха с два вида авторски баници - с морски дарове и с черна леща, белуга, и коприва.

"Това са авторски рецепти на нашите колеги", каза директорът на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" Фотинка Въргова, след като екипът получи диплом и първо място за най-иновативна баница.

Бургаските преподаватели бяха облечени в моряшки тениски, а щандът им беше аранжиран като морска лодка с мрежи и рибарски такъми.

Галерия