SAM_0970

SAM_0970

Ударно ремонтират жп гара Бургас е на стойност 9 511 641,48 лева с ДДС. Той се изпълнява от ДЗЗД "Железопътна инфраструктура - Бургас". Реконструкцията на гарата е част от проект, който включва рехабилитацията на още две гари в страната - в София и Пазарджик.

Ремонтът трябва да завърши в началото на 2016 година.
Въпреки желанието на кмета на Бургас Димитър Николов гарата да е готова до края на годината, няма изгледи това да стане. Срокът за изпълнението е заложен в проекта и фирмата, спечелила конкурса, се опитва да се вмести в него.
Проектът предвижда реставрация на подове, стени, тавани, подновяване на инсталации, поставяне на информационни табла, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и други.
Бургаската гара е построена в началото на XX век и е една от първите в страната. Зданието е изграждано на три етапа в периода от 1908 до 1929 година. Гарата е обявена за архитектурен паметник. Архитектурата й е повлияна от стила на необарока.
Цялостен ремонт на сградата не е правен през последните 20 години. Част от него ще бъде монтирането и на полилей от чугун и алуминий. Той е изработен от Никола Станчев. Четете подробности тук.

Галерия