DSC_1133

DSC_1133

В Бургас не стигат 150 общински жилища. ГЕРБ има решение на проблема

да отидат за построяване на нови.

Предложението на съветниците от ГЕРБ - д-р Антонио Душепеев, Илиана Гъбева и Стояв Евтимов. Те входираха днес докладна записка в Общинския съвет с предложенията, касаещи жилищната политика на общината.

"Предлагаме комплекс от мерки, които в дългосрочен план да помогнат за решаване на проблема. До 21 май ще бъдем готови с промените в нормативната база. Другият момент е изграждането на общински жилища и отдаване на терени след обявен конкурс от страна на общината. Предложението ни е жилищата да бъдат разпределени в трите фонда - под наем 60%, ведомствени - 30% и резерв - 10%", каза д-р Антонио Душепеев.

Комисията по установяване на жилищни нужди и картотекиране на граждани е отхвърлила молбите на 985 семейства, тъй като не отговарят на изискванията.

"Този проблем е приоритетен за общината. Общинските жилища са на повече от 25 години. Ще дадем възможност на желаещите да иг закупят", допълни Стоян Евтимов. Само 45 семейства са изявили желание да купят жилищата, които обитават от години. Те ще им бъдат продадени по пазарни цени.

Съветниците от ГЕРБ не са се отказали от строежа на социалния блок. Решението за изжраждането му с евросредства бе взето на сесия на местния парламент преди два месеца. То предизвика дебати и обществено обсъждане, на което жителите на "Меден рудник" заявиха, че не искат блока да бъде строен там. В момента се водят разговори между общината и принципала. Предстои да стане ясно, къде блока ще бъде изграден.