Bayk

Bayk

В Бургас ще се отдават 120 велосипеда под наем. Градът - първи с рент-а-байк доставка на безконтактно четими RFID клиентски карти - 2000 броя, доставка на безконтактно четими RFID тагове за велосипеди - 120 броя, доставка и последващ монтаж на GPS устройства за велосипеди - 120 броя.

Това е първа част от проекта "Велосипедният град – модел на модерна градска мобилност", който се изпълнява по програма за малки проекти на глобалния екологичен фонд. За него Община Бургас спечели финансиране в размер на 190 920 лева. С реализацията на проекта Бургас ще стане първият град у нас, който предлага на своите жители и гости цялостна модерна услуга за отдаване на обществени велосипеди под наем. 
Вторият етап на проекта включва доставка на велосипеди - 120 броя, доставка и поставяне на вело информационни пунктове – 3 броя, доставка на велостоянки със заключващ механизъм - 135 броя.
Определените рент-а-байк стоянки, оборудвани със 120 велосипеда, ще бъдат напълно изградени до септември 2013 година.
Избрани са следните места за поставянето им:
- до спортен център "Изгрев"
- до спортен център "Славейков"
- до спирката на МБАЛ
- до спортна зала "Бойчо Брънзов"
- до културен център "Морско казино"
- до плувен комплекс "Флора" в Морската градина 
- до Капаните в Морската градина
- до Младежки културен център в ЦГЧ
- до Бургаски свободен университет 
- до спортна зала "Никола Станчев" в "Меден рудник"
- при спортните площадки в близост до СОУ "Константин Петканов" в "Меден рудник"
- квартал "Сарафово". 
Това са засега местата, откъдето ще може да се вземе велосипед под наем, респективно да се остави. 
"На по-късен етап ще бъдат избрани още няколко комуникативни точки в града, където да се направят такива пунктове. Този проект няма как да се случи, ако не правим велоалеи. За да не губим време, едновременно ще създаваме нова инфраструктура за велосипедния транспорт и ще въвеждаме нови услуги като рент-а-байк", коментира кметът Димитър Николов.