P1370399

P1370399

В Царево с музей за празника на града

Специално за откриването на музей пристигна премиерът Бойко Борисов заедно с министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Новооткритият музей е на три нива, като на първото ниво е експониран оригинала на златното тракийско съкровище намерено от Даниела Агре и експедиция "Странджа" в село Синеморец през 2006г., което ще гостува в музея до 8-ми януари 2013г. в специално обособена зала трезор. Съкровището пристигна за празника на града от Националният исторически музей със специален полицейски кортеж. След като бъде върнато съкравището в Националния исторически музей, в Царево ще бъде трайно експонирана негова реплика. Досега то никога не е било експонирано в Царево. Жителите и гостите на града го видяха за пръв път при откриването на музея.

Сребърното монетно съкровище – 199 тетрадрахми, намерено от екипа на Даниела Агре в село Синеморец това лято, постъпва в постоянната експозиция на музея. Освен тези съкровища в музея са експонирани на археология от предишни разкопки в района на община Царево и находки по проект "Виа Понтика" 2012 г. от Царево, Ахтопол и Синеморец. На вторият етаж на музея ще се помещава етнографската сбирка, а третия е отделен за галерия.

Премиерът Борисов поздрави жителите и гостите на града, откри музея и доволен от това което видя, той заяви, че това е един от най-хубавите музеи и потвърди, че ще го подпомогне финансово.

Отец Стоян Кралев подари на министър-председателя икона на свети Николай Чудотворец, която бе начело на литийното шествие към музея. Кметът на община Царево Георги Лапчев направи личен подарък на премиера и на министър Павлова, която днес има рожден ден. От своя страна проф. Божидар Димитров обеща да дари на новооткритият музей няколко антични котви, които да попълнят експозицията му.

След откриването на музея премиера се отправи към пристанището в Царево, където бе извършен водосвет и заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари. Самите рибари със своите лодки влязоха в морето и хвърлиха венец. Царевските рибари също направиха подарък на премиера – веен паламуд. Беше коментирана и възможността съвсем скоро да бъде изграден вътрешният фар на пристанище Царево, който бе съборен по време на зимната буря.