DSC_8672

DSC_8672

В Деня на независимостта без автомобили в Бургас Общината призовава бургазлии поне за ден да се лишат от "удобството" на пътуване с автомобил и предпочетат по-здравословния и екосъобразен начин на живот - ходене пеш или придвижване с велосипед.  

От От 09.00 до 16.00 часа на 22-ри септември ще бъде затворен за движение участъка: по улица "Левски" (в района м/у бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Хр. Ботев"), улица "Княз Борис I" (oт кръстовището с ул. "Хр. Ботев" към площад "Тройката"), улица "Сердика" (oт кръстовището с ул. "Хр. Ботев" към площад "Тройката"), улица "Сливница" (oт кръстовището с ул. "Хр. Ботев" към площад "Тройката"), улица "Хан Аспарух" (от кръстовището с бул. "Стефан Стамболов" към площад "Тройката") и булeвард "Стефан Стамболов" (в участъка между ул. "Левски" и ул. "Хан Аспарух"). 

Чрез мобилната станция за контрол на качеството на въздуха на Община Бургас на 22 септември в района, затворен за движение, ще бъдат направени замервания, като резултатите, отчетени в деня без автомобили, по-късно ще бъдат сравнени с тези, отчетени по друго време. Целта е да бъде проучено, как точно автомобилите влияят върху качеството на въздуха.

Денят без автомобили е част от европейската инициатива Седмица на мобилността и Дни на екологията в Община Бургас, които продължават до края на месеца с поредица от интересни дискусии, изложби, презентации, уъркшопи, др.