Хората спазват дистанция, за да влязат в търговските обекти. Снимки Павлин Петров

Хората спазват дистанция, за да влязат в търговските обекти. Снимки Павлин Петров

Хиляди българи, които живеят в американския щат Джорджия, ще останат по домовете си до края на април. До тогава е в сила забраната за напускане на къщите. Извънредното положение в щата продължава до 13-ти май. Това разпореди губернаторът на южния щат - Браян Кемп.

Репортери на "Черноморие" вече пета седмица ви правят съпричастни със случващото се по света в разгара на пандемията с корона вирус чрез разказите на бургазлии, които живеят на различни места.

САЩ все още води черната класация по брой регистрирани случаи. Те вече са 619 331, като новите случаи за последните 24 часа са 5 445. Активните случаи са 545 086. Смъртните случаи на пациенти с установен COVID – 19 са 27 176. Оздравелите са 47 069.

"Докато за някои работата от вкъщи не е нещо ново, то за други е истинско предизвикателство", разказа бургазлията Павлин Петров, който живее и работи в столицата на щата Джорджия – Атланта.

В щата живеят 10 214 860 души по данни от 2015 година.

Училищата в щата остават затворени до края на учебната година, като обучението е изцяло онлайн. Местният план за действие включва преподаване на нов материал от понеделник до четвъртък, като петък децата преговарят наученото и наваксват пропуснатиа материал от изминалата седмица.

От понеделник децата се върнаха отново на училище, след едноседмична пролетна ваканция. Преподавателите им са за изцяло фикусирани на успешното приключване на учебната година. "Колежите и университетите също преминаха на онлайн обучение, като някои от местните колежи обявиха, че дигиталното обучение ще продължи и през летния семестър", допълва бургазлията.

Затворени остават местните ресторанти, парковете, фитнес зали. Заведенията за хранене обаче продължават с доставките по домовете. И докато много бизнеси започнаха освобождаване на служителите си, то заведенията за бързо хранене и магазините за хранителни стоки постоянно обявяват нови свободни работни места предимно в сферата на доставките и продажбите. За да оцелеят в кризата, фитнес инструкторите масово пренесоха класовете си онлайн с надеждата скоро отново да се върнат в залите. Същото се отнася и за извънкласни дейности като музикална подготовка и други.

"Веригите магазини за стоки от първа необходимост остават отворени, но клиенти се допускат само при засилени мерки за сигурност. Още в първите дни на епидемията от рафтовете изчезнаха стоки като тоалетна и кухненска хартия, а да намериш дезинфекциращи препарати е почти невъзможно. Доста от нашите сънародници, които имат собствени бизнеси, са принудени да стоят по домовете си, живеейки със страха дали ще успеят оцелеят в кризата, да запазят клиентите си и отново да стъпят на крака след това", допълва Павлин Петров.

Местните здравни власти съветват да се носи маска при излизане навън, както и да се спазва дистанция от поне два метра при контакт с други хора. Забранени са всякакви събирания, включително и по домовете.

Въпреки последните обнадеждаващи данни за заболеваемостта в района, властите решиха да продължат рестриктивните мерки с цел да се предотварти разпространението на заразата. По последни данни 14 987 са заболеите в Джорджия. 552 са смъртните случаи до момента.

Галерия