Мъжът е задържан от полицаи в Несебър. Снимка Архив Черноморие-бг

Мъжът е задържан от полицаи в Несебър. Снимка Архив Черноморие-бг

В Слънчев бряг задържаха ганаец с отказан статут на бежанец, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР в Бургас. На 3-ти септември около 15.20 ч. в района пред сграда "Бисер" в Слънчев бряг, служители от Районно управление – Несебър извършили проверка на мъж на видима възраст около 30 години. Той представил документ за самоличност - регистрационна карта, издадена от Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет на 22-годишен нигерийски гражданин. Констатирано е, че визията на мъжа не отговаря на снимката в документа, както и че срока на документа е продължен до 28.11.2020 г. (изписано ръкописно с химикал без печат на компетентната институция - Държавна агенция за бежанците при МС, който да легитимира корекцията).

При извършената допълнителна проверка е установено, че представената регистрационна карта е обявена за невалиден от 01.06.2020 г., поради изгубване или кражба. Проверяваният мъж е отведен в Районно управление – Несебър, където е задържан за срок до 24 часа.

От проведените съвместни оперативно-издирвателни мероприятия със служители от сектор "Миграция" при ОДМВР – Бургас, е констатирано, че задържания мъж е 30-годишен ганайски гражданин, който е с отказан статут на бежанец. Същият е обявен за общодържавно издирване, като незаконно пребиваващ в България с принудителна административна мярка - експулсиране. Мъжът е предаден на служители от сектор "Миграция" при ОДМВР – Бургас за изпълнение на принудителната административна мярка.