DSC_1880

DSC_1880

В тролеите в Бургас пътуваш за 20 лв., ако си заредил ВИП карта

но при условие, че са заредили ВИП карта с 50 електронни билета, която е на стойност 45 лева. Това предвиждат промените, които влизат в сила с въвеждането на новата транспортна схема в града. Тя ще стане факт на 26-и ноември, събота. Схемата е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2008 година.

По проекта с европейски средства и собствено съфинансиране (теглене на заем в размер на 20 млн. лева от страна на Общината - б.а.) бяха закупени новите автобуси, които от няколко години се движат по линиите в града. В рамките на проекта започна да функционира и електронна система за таксуване в автобусите. Предстои да заработят вендиг автоматите, където ще се зареждат електронните карти с билети. През декември и шофьорите на рейсовете ще започнат да продават билети на цена от 1.50 лева.

Седем от сега съществуващите автобусни линии ще останат в историята след 25-и ноември. Те ще бъдат сменени от нови линии, които ще са с други маршрути.

Едно от основните средства за пътуване за жителите на комлекс "Меден рудник" ще бъдат тролеите с номера Т1 и Т2. Те ще могат да ползват и бързата линия със съответното прикачване. В тролеите обаче все още няма монтирани валидатори и таксуването там става все още с хартиен билет. Без валидатори са и автобусите, които ще пътуват по новата линия №4, която ще се движи в централна градска част, линия №9, която ще осъществява връзка между отделните зони на комплекс "Меден рудник", като в определени часове ще пътува до минно селище Върли бряг и местността Шилото, новата линия №13, която ще свързва комплексите "Изгрев" и "Славейков", автобусна линия № 6 - до квартал "Рудник".

За пътниците, ползващи тези линии, се предоставя възможност при зареждане на пакет ВИП с 50 електронни билета да си закупят допълнително хартиена карта за една от изброените линии, която ще бъде на стойност 20 лева. Хартиената карта е с валидност 1 месец, ще бъде поименна и със снимка.
Простата аритметика показва, че комбинираното пътуване на месец ще излиза по 65 лева на редовен пътник. Преди да бъде въведена електронната система за таксуване, редовната месечна карта за една линия струваше 42.50 лева. След закриването на линия №211 и на маршрутните линии от "Меден рудник" за двата  комплекса - "П.Р.Славейков" и "Изгрев", живеещите в най-големия комплекс ще трябва да плащат повече, за да стигнат до работното си място.
Всички правоимащи групи граждани - пенсионери, ученици и т.н., могат да получат безплатен талон за ползване на една от посочените по-горе линии, който също ще е поименен, със снимка и ще важи за период от един месец.
Пример: Ако слизате от автобус, в който сте се чекирали с електронна карта, и се прикачвате на тролейбус - вътре трябва да представите хартиената карта, без да доплащате.
Издаването на хартиена карта и безплатен талон ще се извършва в Транспортна къща, автогара "Юг", автогара "Запад", терминал "Меден рудник".
За правоимащите граждани е определен гратисен срок до 2-и декември 2016 г., за да се снабдят с безплатните талони.