Valentin-9

Valentin-9

Валентин Ганев празнува 30 години с изложба в "Неси"

Той е и един от създателите на паралелката по изобразително изкуство в бургаското СОУ "Св.Св. Кирил и Методий".

"С Валентин Ганев се срешнах на брега на Черно море, в Бургас, преди падането на Стената. Една първа среща, както тази с България. Ако искам отново да се върна там то е защото смесицата и разнообразието на раси, култури, религии, на преминаващото по улиците множество от лица и костюми ме заслепи.

Ако си спомням това говорейки за творчеството на Валентин Ганев, то е защото реалността изявена или скрита в неговите творби се разбира само, когато човек си спомни за България. Всички култури от околностите на Черно море са повлияли на творческия климат на тази страна. Гърците са били почти като у дома си там, от където и произхожда и  най–стимулиращият от боговете им...

Човек разбира, че в света на Валентин Ганев реалното и имагинерното не се  различават. Реалното е абстрактно, защото е обгърното в нереалност; всичко е нереално защото е породено от едно въображение, подхранвано от минало безумно по своето богатство.

Един несравним художник в най–точния смисъл на думата, идващ от другаде. И друг", казва Чарлз Уейтинк - член на Международната асоциация на художествените  критици.