Kap

Kap

Външно министерство ще сътрудничи за разрешаването на случая с кап. Собаджиев

Взаимодействието е обсъдено на среща между външния министър Николай Младенов, кап. Стоян Ангелов и кап. Антони Маджаров от Българската асоциацията на морските капитани. 

Разисквани са действията на българската страна по отношение на освобождаването или репатрирането на задържания за трафик на наркотици в Панама български гражданин Светлозар Собаджиев. Той лежи в затвора заради кокаин, открит на управлявания от него кораб от 29 март 2011 година без да е доказана вината му или да са повдигнати обвинение срещу него.
По време на пресконференция миналата седмица кап. Ангелов обяви, че има правна възможност за освобождаването на нашия сънародник, за което е нужно подписване на споразумение между Министерството на външните работи с Панама. Оказва се, че спогодбата вече е факт, но документът действа само за осъдени лица. Поради това министър Младенов и представителите на Асоциацията са обсъдили процесуалната защита на Собаджиев, хода на досъдебното производство и възможностите за оказване на съдействие от страна на българското посолство в Мексико, което обслужва и Панама. 
По указание на външния министър в средата на месец октомври българският консул от Мексико ще посети в затвора в Панама кап. Собаджиев, както и ще разговаря с местните власти, почетния консул и защитата на задържания българския гражданин.

Днес+