Varna6

Varna6

Варна дава до 4 000 лв. за пътувания в чужбина

в различни форуми за култура и изкуство по света. До 28 февруари в деловодството на общината се приемат проектните предложения по направление "Мобилност за пътувания", предвидени за месеците април и май. Резултатите от кандидатстването ще бъдат обявени на 10 март на официалния сайт на дирекция "Култура и духовно развитие" – www.varnaculture.bg.

28 март пък е крайният срок за подаването на проекти,свързани с пътувания през юни, юли и август. Кои за одобрените ще стане ясно на 11-ти април. За септември, октомври и ноември проектите се подават до 20 юни, а резултатът ще получат ли финансиране ще е ясен на 4 юли. Максималната сума, която може да бъде отпусната по този приоритет за индивидуални пътувания, е в размер на 1200 лева, и за колективни пътувания в размер на 4000 лева. Допустими кандидати са български физически и юридически лица с дейност в областта на културата и изкуството, а финансовата подкрепа е свързана с частично поемане на пътните разходи на кандидата. Той трябва да осигури собствено финансиране в размер на 20% от пътните разходи и да удостовери тяхното наличие към момента на кандидатстване чрез декларация.

Проектите могат да са свързани още с посещения на чуждестранни артисти и мениджъри в областта на културата и изкуството във Варна и региона, подкрепящи кандидатурата на морската столица за Европейска столица на културата 2019. Също така - индивидуални или колективни пътувания на местни или международни културни оператори от Варна и региона, с цел предварителни срещи за установяване на партньорства или изграждане на мрежи. "С термина международни културни форуми се означават културни събития,програми, проекти, фестивали, дебати, конференции, семинари, кръгли
маси или уъркшоп програми", е посочено в насоките за кандидатстване на фонда.